lördag 9 mars 2013

Dagen efter ... kvinnodagen #Blogg100

Såg någon skämtteckning om att nu efter kvinnodagen får vi börja längta efter fruntimmersveckan ...

Jo.

Det som framkom på årets kvinnodag är att visserligen har kvinnor lyckats öka sin procentandel av männens löner men samtidigt har kvinnor generellt lägre inkomster än män. Och det handlar inte om lite pengar, utan om flera miljoner under en livstid.

Detta går till så, att kvinnor oftare jobbar deltid, och därmed får lägre sjukpenning, pension och a-kassa.

Dessutom får kvinnor därmed lägre jobbskatteavdrag.

Genom detta fokus på "löner" så handlar diskussionen om de (möjligen) priviligierade kvinnor med lön överhuvudtaget, som dessutom har möjlighet att jobba heltid, och inte blivit sjukskrivna, arbetslösa eller pensionerade.

Om vi istället skulle rikta fokus mot kvinnors "inkomster" så skulle kvinnokampen handla om kamp mot försämrad a-kassa, sjukpenning, pension och jobbskatteavdrag!

Ja, jobbskatteavdraget är en kvinnofälla när det gäller inkomster. Det ger mest till män, som redan från början har en fördel när det gäller lönesättning genom den strukturella diskriminering som pågår.

Kvinnor som redan innan har låga inkomster genom att de lever på sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa eller pension ska dessutom straffbeskattas genom att beskattas högre än folk med inkomst.

Det är dags för en rejäl ändring av skattesystemet. Senaste klivet mot ett ännu mer ogenomskinligt och kvinnonegativt skattesystem är moderaternas förslag till lägre skatt för pensionärer ... som jobbar.

Eftersom de utslitnaste kvinnorna (och männen) givetvis inte orkar med att jobba längre än de gör, så är det ytterligare ett hårt slag mot kvinnorna och deras inkomster.

2 kommentarer:

 1. Vi skulle ju också kunna få kvinnor att jobba lika mycket som männen och att också söka sig till områden som betalar bättre lön.

  Kvinnor kan inte gnälla på lönen om en av huvudorsaken är att de är mer föräldralediga och de samtidigt motarbetar ett mer jämnställt uttag av den.

  SvaraRadera
 2. Du missar helt att det där med att "söka sig till områden" inte är en strategi som fungerar då de områden dit "kvinnor söker sig" omedelbart får lägre löner eftersom det är en strukturell diskriminering av kvinnor som pågår.

  Angående uttaget av föräldraledighet kan man ju lagstifta om precis jämställt uttag av denna, och vilka är det som motarbetar det? Se på partierna.

  För övrigt anser jag inte att "arbetslinjen" är en bra linje, utan att människor behöver mer tid till att utveckla sig själva genom att träffa andra och göra det de själva vill. Det är inte mer konsumtion världen behöver, utan mindre.

  SvaraRadera