onsdag 25 januari 2012

Varför det är bra med höga skatter

Nu har vi ju genomlevt ett antal år med Alliansen och fått våra jobbskatteavdrag, ändrad fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och arvsskatt. Vi har fått känna på vad det inneburit med privatiseringar in på bara skinnet (exempelvis en del åldringar med deras vägda kissblöjor). Vi vet vad det vill säga med osäkra arbetsförhållanden, med bostadsrätter, med sänkt a-kassa och en sjukpenning som är långt ifrån trygg. Vi vet att vi har skolor där barnen får glädjebetyg och inte lär sig det dom ska. Vi har ... kort sagt, genomlevt 5 år med Alliansen.

Det som borde göras kostar pengar. Det är bara att inse, och därmed måste dessa pengar fram. Alltså - vi måste höja skatterna. Frågan är hur?

(Dessutom tenderar "mer pengar i plånboken" att försvinna utan att ge avsevärt högre livskvalitet då det genast blir inflation. Om pengarna istället används till offentlig konsumtion så används de mer effektivt, speciellt om de inte tillåts gå till riskkapitalbolag som för att få vinst sparar på kvaliteten i de verksamheter de driver.)

Man kan självklart inte "i ett slag" höja skatterna utan att många människor drabbas då deras ekonomi byggt på andra kalkyler, däremot måste man ha en plan för skattehöjningarna så att folk kan rätta sin ekonomi efter dessa.


(Förvisso skenade exempelvis fastighetsskatten en tid, men sådana missförhållanden måste man vara öppen för att rätta till.)

Och nu får det vara slut med allt tjat om "Valfrihet"! Vad är det för "Valfrihet" att gamlingar ska välja på utförare när de ligger för döden? Den "Valfrihet" som äldre efterfrågar är att kunna välja mat och att få gå ut ... exempelvis. Och den "valfriheten" är den vi måste eftersträva, inte entrepenörernas vinst.

(För övrigt undrar jag varför det inte skett större protester mot att Moderaterna fått rea ut de resurser vi alla bidragit till med skattemedel, till sina kompisar? Korruption? Någon?)

2 kommentarer:

  1. Hej Eva,

    Skönt att höra att jag inte är ensam miljöpartist med tankar som dina. Det är inte huvudsakligen hos privatekonomin som skatteintäkterna ska hämtas, tror jag, utan där storkapitalet rör sig. Läs gärna mitt eget blogginlägg om detta:
    http://hanslillagrona.blogspot.com/2012/01/kapitalismen-och-tillvaxten-vi-maste.html

    SvaraRadera
  2. Bra blogg, jag har lagt den på blogglistan

    SvaraRadera