söndag 25 september 2011

Sex, utnyttjande och dåligt omdöme

I dagens DN trumpetar ledarsidan att det är en seger för feminismen att det kommit en frikännande dom mot en 32-årig man som haft sadomasochistisk sex med en 16-årig flicka med självskadebeteende, så att flickan haft ont flera dagar efteråt.

Flickan tycks ha givit förvirrade och motstridiga uppgifter om vad som förekommit och exempelvis ljugit om sin ålder och hur många som skulle ha utnyttjat henne.

Det är möjligt att det är en seger för rättsväsendet att mannen blivit frikänd, men det är definitivt inte någon seger för feminismen och inte heller för männen. Och mannens beteende är ur moraliskt hänseende fullständigt förkastligt.

Det hela handlar om är att en man som är dubbelt så gammal som den flicka han haft sex med, har ägnat sig åt att plåga flickan riktigt rejält.

1) En man eller kvinna bör undvika förhållanden med personer som är avsevärt yngre än dem. Åldersskillnaden i sig är en signal om ett kraftigt ojämlikt maktförhållande.

2) En vuxen man eller kvinna bör ha insikt om att det finns psykiatriska diagnoser och beteendestörningar som gör att människor exempelvis ägnar sig åt självskadebeteenden. I detta fall verkar mannen till och med ha känt till detta, då han sett skador på flickans kropp och frågat om detta (om jag läst rätt). Detta borde ha fått alla varningsklockor att ringa, speciellt när det blev fråga om sadomasochistisk sex.

3) Till och med om man ägnar sig åt sadomasochistisk sex måste man ha partnerns bästa för ögonen. Att utsätta en person för skador som gör att han/hon har ont flera dagar är att gå över alla gränser. Även om det finns stoppord måste den som plågar ha ett eget omdöme!

Det är möjligt att juridiken gör att mannen inte kan dömas men det beteende han visat upp är exempellöst dåligt omdöme, och är ett skamligt exempel på detta för män och kvinnor i vårt samhälle.

14 kommentarer:

 1. Anonym som uppenbarligen tycker att medelålders män ska ha fritt fram att hänsynslöst utnyttja unga flickor utan att detta ens påtalas kan inte hoppas på att få igenom sin kommentar.

  SvaraRadera
 2. Hej. Ett mycket bra inlägg. Du slår huvudet på spiken i punkt 1 och 2.

  Dock vänder jag mig lite mot mittenstycket av punkt 3, hur ont är ont? Viss smärta kan upplevas flera dagar utan att vara skadlig, det kanske till och med kan vara en del av upplevelsen kan jag tänka mig.
  Men samtidigt så är första och sista stycket i samma punkt enligt mig helt riktigt.

  SvaraRadera
 3. Hur ont är ont undrar Anonym. Min högst personliga erfarenhet av "ont" förvärvat under andra omständigheter är att jag aldrig har upplevt ont i vardagen som njutningsfullt. Kvarvarande ont är för mycket skulle jag säga personligen.

  SvaraRadera
 4. @Anonym 1, skaffa en egen blogg om du vill köra din propaganda. Här har du den yttrandefrihet jag ger.

  SvaraRadera
 5. @Anonym 1 Ha ha, ska jag ta ansvar för om du vill ägna dig åt näthat! Gör det på din egen blogg i så fall!

  SvaraRadera
 6. En mindre rättelse från FUP bara:

  Det förekom sadomasochism men inte något faktiskt sex i det aktuella fallet.

  SvaraRadera
 7. Så frågan är om man frivilligt kan gå med på misshandel? Faller inte det under allmänt åtal i så fall, som är fallet med misshandel i vanliga relationer?

  SvaraRadera
 8. Hur ont är ont-anonym här igen, om vi koncentrerar oss på den väsentliga frågan, som jag delvis själv tog bort fokus från, är att det viktiga är att man har ett ansvar som medmänniska att inte sätta andra i situationer man inte är helt säker de har full kontroll över. Det tyckte jag du belyste på ett utmärkt sätt.

  SvaraRadera
 9. Hej Eva, som såväl tingsrätten som hovrätten talade om i sina domar (du har väl läst dem?) så kan man frivilligt gå med på misshandel, gränsen går vid grov misshandel, där fritar inte samtycke från ansvar.
  Hade det inte varit så hade inte bara BDSM-sex utan också hockey, amatörboxning och fotboll varit förbjudet.

  SvaraRadera
 10. ATT ett beteende inte är olagligt, innebär INTE att det är lämpligt eller etiskt riktigt.

  Den dubbelt så gamle mannen skulle redan av den anledningen avstått från sex med en avsevärt yngre och omognare partner.

  Han skulle även avstå från sex med en psykiskt svag person då han kände till hennes självskadebeteende.

  Han skulle även med en jämnårig och fullt frisk person ha avstått från aktiviteter som innebar bestående smärta under flera dagar.

  Mannen betedde sig olämpligt och oansvarigt oavsett om han inte kunde fällas för något brott i lagens mening.


  Och slutligen

  SvaraRadera
 11. @Anonym 3 ?Nej, jag brukar säga som det är och har inget intresse av att gulla med mäns fantasier och svaga egon.

  SvaraRadera
 12. "Han skulle även med en jämnårig och fullt frisk person ha avstått från aktiviteter som innebar bestående smärta under flera dagar.
  "

  Jag som trodde att det var upp till de båda parterna att själva välja?

  SvaraRadera
 13. Nej det är inte upp till att själv välja. Om du skadar en annan person kan du räkna med att du kan bli åtalad för misshandel. Varför skulle du inte kunna bli det?

  SvaraRadera
 14. Robert, jag tror skillnaden mellan ditt och mitt sätt att resonera kokar ner i att du står för det "ja" republikanerna i filmen ropar ... Även för barn. Rätta mig om jag har fel

  http://www.youtube.com/watch?v=itK7e9yZIfM&feature=youtube_gdata_player

  SvaraRadera