torsdag 14 april 2011

Tacka Borg för att arbetslösheten går ner ... eller ?


Jag länkade mig vidare från Stardusts blogg till Jacob Christensen och tittade på diagrammet över arbetslösheten som tydligt visar att arbetslösheten går ner ...

... i Danmark.

Hoppsan får man väl säga då. Har dom en egen Anders Borg? Och hur ser det egentligen ut i Sverige. ... surfa snabbt till SCB och kolla ...

Ja, det som verkar vara bästa "bilden" är följande http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____287906.aspx välj Säsongsrensade serier månad 16-64.

På andra bladet i excelarket "Diagram BK" så finns ett antal diagram.

Om man ser på % sysselsatta så är vi snart uppe i 2006 års %, en nivå som kallades "massarbetslöshet". Om man ser på % arbetslösa så är vi strax under 8% och närmare 2% ifrån den nivå som rådde 2006. Om man slutligen ser på antal arbetslösa så är det just nu något under 400 000. Och kurvorna visar en liten krök neråt ... precis som i Danmark, som dock verkar ligga på en klart lägre nivå när det gäller arbetslösheten.

Frågan som undertecknad ställer sig är då ... kan det bero på Borg och jobbskatteavdragen att arbetslösheten sjunker, eller kan det vara så att vi har en annan konjunktur, eftersom "Borg"- effekten också tycks råda i Danmark?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar