tisdag 19 april 2011

Low level radiation campaign samt Arnie Gundersen

Bland landets kärnkraftsentusiaster finns en klar förvirring om hur farligt det är med strålning och inte minst hur många som påverkats av en olycka som Tjernobyl eller Fukushima?

Lite info och tips här ...

På Low level radiation campaign http://www.llrc.org/ kan man scrolla sig ner en bit så hittar man en länk till en forskningsrapport om effekter av Tjernobyl. Mycket av forskningen om Tjernobyl har naturligt nog gjorts i före detta Sovjet, och har därför inte varit så väl känd i väst.

Läs exempelvis om sjukligheten i Vitryssland sidan 59 och framåt.

''''''''''''

Angående Fukushima, så är det (lyckligtvis) inte så många arbetare som utsatts för höga stråldoser. Det beror helt enkelt på att man inte gått in i reaktorerna. Inne i reaktor 1 och 3 uppmättes stråldoser av storleksordningen 50 mS per timme, vilket innebär att man på en timme skulle få en stråldos som en kärnkraftsarbetare högst skulle få utsättas för under ett år i normal drift.

I reaktor 2 är det ånga innanför dörrarna, som en "ångbastu". Detta beror förmodligen på att reaktorn läcker och att det vatten man sprutar över härden förångas. Radioaktiviteten uppmättes till 250 mS per timme, vilket gör att man fullständigt säkert skulle få strålsjuka efter endast ett par timmars vistelse inne i byggnaden.

Åtskilligt av strålningen består också av partiklar som man kan råka få i sig, vilket inte alls är bra. Det är betydligt farligare än extern strålning om dessa partiklar tas upp i kroppen.

Arnie Gundersen förklarar läget i reaktorerna i en video från igår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar