tisdag 19 april 2011

Bryr sig SD om Småland?

Tjernobyl och Fukushima har (tyvärr) bevisat kärnkraftens farlighet, och effekterna av en olycka där skiten träffar fläkten.

(Invändningar från kärnkraftlobbyn ... det som hände där, kan inte hända här, i alla fall inte då ... yadda yadda).

Tidigare meddelade MP att man vill börja stänga ner kärnkraften omedelbart , och idag menar några kloka Sossar samma sak.

Det vi vet är att risken för en härdsmälta är ungefär 1/1400 reaktorår. Det finns cirka 500 reaktorer i världen, så ungefär vart tredje år så smälter det ... och min gissning är att det är i de ÄLDSTA reaktorerna det kommer att smälta oftast ... som i Oskarshamn ... eller Ringhals.

Utrymningszonerna kring reaktorerna, om man jämför Tjernobyl och Fukushima kommer förmodligen att vara ungefär lika stora, vilket framgick av Vetenskapens värld igår. ... Runt Tjernobyl är den zonen 30 km i radie.

För att undvika lågdosstrålning föreslog Christopher Busby att zonen snarare skulle vara 200 km ...

Så, om man tänker Småland ... med en 30 km zon runt Oskarshamn så är det väl mest själva staden, och lite glesbefolkad landsbygd som skulle ligga illa till. med en 80 km zon verkar både Kalmar, Vimmerby och Västervik stryka med, samt större delen av Öland.

Skulle det vara så illa att det handlar om 200 km, så är det ajöss med Växjö, Jönköping och Linköping också ... och kanske Norrköping.

Det jag grunnade över är om de nationalistiskt sinnade Sverigedemokraterna tycker att det är acceptabelt att spela hazard med Småland, Öland, Blekinge och Östergötland? ... om man nu bara tänker på Sveriges framsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar