söndag 30 januari 2011

Sjukförsäkringsbluffen

Debatten om sjukförsäkringarna har byggt på totalt felaktiga föreställningar. Det har forskarna Björn Johnsson och Tor Larsson visat.

De skenande ohälsotalen i slutet på 90-talet berodde på allt längre långtidssjukskrivningar eftersom arbetsmarknaden inte var sådan att människor hade något jobb att komma tillbaka till.

Tidigare hade företag och myndigheter många "enklare" arbetsuppgifter som kunde erbjudas människor vars arbetsförmåga begränsades efter sjukdom, eller som kanske hade funktionshinder. Stridsropet under krisen i 90-talets början var att "slimma" organisationer, och dessa jobb var därför de första som försvann. Detta var grunden till att sjukskrivningsdagarna ökade starkt.

Björn Johnsson beskriver debatten i sin bok, och här är två videos som promotar den.

1 kommentar:

 1. Tack för tipset Eva, nu måste jag läsa "Kampen om sjukfrånvaron" av Björn Johnsson.
  Sjukfrånvaron berör oss alla så denna bok borde vara av stort allmänintresse att ta del av.
  I övrigt så tycker jag att vi fokuserar för mycket på problem i dagens samhälle.
  Jag är övertygad att om vi istället skulle försöka se möjligheterna så skulle vi alla bli lyckligare.

  Jag är inte motståndare till en stark välfärdsstat men det blir problematiskt när folk bara nämner medborgarnas rättigheter, utan minsta tanke på att det vore rimligt att faktiskt våga ställa lite krav på individen.
  Varför är det så fult att ställa krav i dagens samhälle, och varför får man inte kräva minsta motprestation för en ersättning?
  Det handlar inte om ett hårt samhälle, utan om du älskar dina barn så ställer du också krav.

  När man ställer krav, och samtidigt visar att man litar på personens förmåga att lösa en uppgift, då kommer personen i fråga att växa.
  Om man omvänt inte ställer krav så kan lätt en person känna sig värdelös, vilket i sin tur kan leda till ohälsa och andra problem.

  Jag har hjälpt två personer ur sitt missbruk och det berodde inte på brist på kärlek och kravlöshet...

  SvaraRadera