söndag 2 januari 2011

Om att pilla russinen ur skattekakan (och om en klarsynt Lasse Åberg)

Jag tittade på början av Sällskapsresan 2 nu i julhelgen, den då de åker till alperna. Början blev det, eftersom jag sett denna, och de andra sällskapsresorna ett antal gånger. Men en scen fastnade i minnet och känns oerhört up to date:

Det är scenen när sparktillverkaren förklarar för personalen att man ska lägga ner sparktillverkningen och satsa på skidor för att få investeringsbidrag ...

Just så har avregleringarna fungerat. Kreativa företagare har främst funderat över hur man ska pilla russinen ur skattekakan.

Om man tar exemplet "vård" så vårdar inte minst privata aktörer helst friska patienter. Med en ersättningsmodell "per besök" vill man givetvis att folk med lindriga krämpor kommer på många besök, medan människor med viktigare vårdbehov får stå tillbaka. (Peter Andersson beskriver detta utmärkt här). Detta är förklaringen till att vi får privata vårdgivare som gärna sysslar med med rutinvård som sker fort och på löpande band, medan komplicerad, dyrbar och långvarig vård helst hänvisas till den offentliga vården, som dignar under eviga sparkrav och istället är underfinansierad.

När det gäller friskolorna har tyvärr samma tänk uppstått. Jag sympatiserar med små byaskolor som kan drivas privat, med engagerade Montessori och Walldorff pedagoger och med andra eldsjälar som driver skolor för att det är deras hjärtesak. Men, och nu kommer det stora mennet --- de riskkapitalister som kastat sig in i skolbranchen för att denna skattefinansierade branch ger vinster på 17% är INTE där för att de brinner för skolan. De har sett den potential det finns i att driva skolor där vinsten skapas genom att man inte har elever med särskilda behov, där man har lärarlösa lektioner (IT gymnasier exempelvis), med undermåliga lokaler, med outbildade lärare, och där man ger generösa betyg, medan kunskapsnivån hos landets elever sjunker.

Kvar i den gamla kommunala skolan blir elever som kräver särskilda insatser, och de kommunala skolorna får dessutom betala för outnyttjade anpassade lokaler som blir allt tommare.

Det är verkligen dags att skåda problemen med friskolorna i vitögat, trots att de är en hjärtefråga för Miljöpartiet.

Ytterligare en branch där kreativa entrepenörer kastat sig in, är i att ta hand om långtidsarbetslösa. När de tar hand om FAS 3 personer ska de ordna sysselsättning som inte får vara ett jobb under 40 timmar per vecka för dessa personer. Alltså, entrepenörerna ska ordna meningslösa sysselsättningar åt vuxna människor till så lågt pris som möjligt. Vuxendagis skulle man ju kunna kalla det.

Och för denna inhumana verksamhet får entrepenörerna bidrag ...

Jag tycker det är dags att se över hur Sverige de senaste åren KASTAT pengar efter entrepenörer som gjort det till sin affärsidé att komma på hur man pillar maximalt med pengar ur skattekakan.

Hur detta bidragselände får fortgå kan jag inte förstå!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar