tisdag 18 januari 2011

Gustav Fridolin, mitten och högersossar

Spännande nog skriver Gustav Fridolin i dagens DN om Miljöpartiets roll i svensk politik. Han kallar den "mitten". I artikeln tar Gustav självklart ställning för politiken som betydelsefull faktor i Sveriges utveckling. Och jag håller med. Vi behöver givetvis gemensamma investeringar för att klara infrastruktur som att få en fungerande järnväg, vi behöver bygga bostäder och klimat och miljöanpassa samhället.

DESSUTOM behöver vi trygghetssystem som fungerar, vi behöver en vettig sjukförsäkring, a-kassa och åtgärder för att FAKTISKT få arbetslösa i jobb och dessutom ett pensionssystem som fungerar.

Allt detta är inte bidrag utan ett fungerande försäkringssystem.

Vi måste komma bort från den Alliansdefinierade "arbetslinjen" där de som har jobb gynnas och de utsatta grupperna författigas mer

Vi måste dessutom få en fungerande sjukvård, skola och omsorg av högsta kvalitet. Som jag ser det måste vi på allvar undersöka och åtgärda effekterna av privatiseringar. Att många privatskolor som "skummat grädden" av eleverna inte ens klarar att få eleverna att få genomsnittliga betyg med hänsyn taget till demografiska faktorer (se SALSA eller Bo Malmberg), gör att vi fördomsfritt måste utvärdera vad som händer.

Fridolins artikel får ett surt mottagande av Peter Andersson (S). Kanske skulle Andersson förstå Fridolin på detta vis ...

Sossarna har accepterat högerns historieskrivning. De tycks ha trott att privatiseringar av järnväg, apotek och andra kollektiva nyttigheter skulle vara något bra (aka avreglering). De tycks ha trott att sjukskrivningar och arbetslöshet berott på slöhet hos individerna istället för sjukdom och strukturella problem. De accepterar "arbetslinjen" som innebär att man ger resurser till dem som har lyckan att ha jobb istället för att försöka SKAPA nya jobb genom investeringar eller UTBILDA de arbetslösa så att de ska ha det som krävs på arbetsmarknaden. De tycker det är OK att överföra resurser som kunde använts i vård och omsorg till skatterabatter för att få det städat i hemmet.

Det är inte miljöpartiet som ändrat sig. Det är SOSSARNA som har marcherat högerut. (Med tanke på Primegate, så är det ju inte så konstigt. De miljoner som Svenskt Näringsliv betalat enskilda sossar för att idka lobbying har betalat sig väl.)

Det ska bli mycket intressant att se om Sossarna kommer att återvända till "mitten" eller fortsätta sin march högerut, nu när de får en ny partiledning snart.

5 kommentarer:

 1. Eva
  Först: Jag är oerhört sällan sur när jag bloggar. Däremot gillar jag politisk debatt.

  Sen har du ju en rad felaktigheter i sak. VI har jobbat en hel valrörelse mot eländet med försämrade sjukförsäkringar. Inte helt otänkbart att det gjorde att vi också tappade andra väljare. Det är det du beskriver som "sossarna" som har byggt upp de trygghetssystemen. När det gäller privatiseringar nämner du apoteket som är alliansen som har sålt ut och "sossrna" har försökt arbeta emot det.

  När det gäller en minst lika allvarlig del av privatiseringarna, kanske det du benämner som "andra kollektiva nyttigheter", är det den helt okontrollerade utvecklingen av friskolor och fristående förskolor. Där beror utvecklingen på att miljöpartiet valde att göra upp med borgarna, en politik som innebar "privatiseringar utan att ställa kvalitetskrav eller ge möjligheter att ta hänsyn till behov vid etableringar. Det är väl då bra att du själv nämner...utvecklingen.

  SvaraRadera
 2. Hej Peter

  Du kan tycka att det är "felaktigheter", faktum är att ni ville reformera sjukförsäkringarna för att ni också trodde på högerns förklaring till ökade sjukskrivningstal, nämligen "fusk".

  Att ni en gång var med och byggde upp sjukförsäkringen hindrar inte att ni också var med och rev ner den. Var det inte Anna Hedborg (s) som utredde?

  Avregleringarna har till stor del förverkligats av Sossarna. Ni har varit i regering från 1994-2006, den tid då mängder av avregleringar sjösattes. Alliansen fullföljer bara er politik.

  Angående friskolorna är jag (själv)kritisk mot miljöpartiets politik. Jag tycker att vi måste verkligen ifrågasätta hur skolan fungerar med tanke på hur illa svenska elever lyckas.

  Fridolin pekar på att det är ett tomrum i mitten nu när Sossarna med sjumilakliv vandrat högerut. Det kanske är oss som facken och andra radikala krafter ska söka samarbete med, nu när sossarna mest tycks fundera över skattesatser och RUT-avdrag?

  SvaraRadera
 3. Och S lade om pensionssystemet tillsammans med Fp, med förfärande resultat för många äldre. Hur många väljare kommer man att förlora på det tro, av alla dem som fått se staten ensidigt säga upp avtalet med skattebetalarna (om ATP) och som nu får se sina pensioner sänkta år efter år för att man använder deras inbetalade pensionspengar att spela på börsen med?

  SvaraRadera
 4. Nån sa till mig i går att det finns miljöpartister som verkligen ser sossar som huvudmotståndare. Har faktiskt, trots många år i kommun- och landstingspolitik, inte stött på någon. Förrän på den här bloggen. Och det, Eva, från dig som verkar angripa från vänster. Märkligt.

  Du har totalfel om att vi skulle ha "köpt" högerns syn på att lägre ersättningar ska "stimulera" folk att jobba, som alliansens strategi lyder. Däremot (något som ofta glöms bort) jobbade vi kanske hårt för att minska människors lidande i vårdköer för behandling och rehab. Den inriktningen har väl funnits ett bra tag, utifrån att många förtidspensionerades i alltför tidig ålder. Men att påstå att vi accepterat tesen att det huvudsakliga problemet är "Fusk" är tokfel.

  Märkligt att göra (S) till huvudmotståndare, inte minst i tider när det du för fram drivs stenhårt av den allians som styr Sverige.

  Beträffande din kommentar om att "sossarna mest tycks fundera över skattesatser och RUT-avdrag" så gissar jag att betydligt fler både före och efter valet funderar över hur välfärdens ska kunna förbättras och jobb skapas. Du har ju tex ett antal kloka sossar på din blogglista och vare sig deras eller mina egna blogginlägg har något fokus på RUT eller skattesatser.

  p

  SvaraRadera
 5. Jag ser inte sossarna (mer än högersossarna) som motståndare. Men exempelvis i detta klipp kommer högersosspolitikenfram ... Motstånd mot skattehöjningar och ja till RUT nämns.... Av sossar.

  http://svtplay.se/v/2298304/abc/17_1_19_15

  Man kan ju säga som så att om sossarna går mer åt höger i att kopiera Alliansens budskap så blir mittfältet vidöppet för oss Miljöpartister och jag är rätt övertygad om att våra nya språkrör inte kommer att dra sig för att rekryteras väljare där.

  Ta det som ett tips.

  För övrigt läser jag debattörer från flera läger. Det finns många kloka sossar (ofta hör du dit) och ibland finns det också vettiga Alliansare. Dock rätt sällan.

  SvaraRadera