tisdag 11 januari 2011

Fastighetsskatt ... ja okey då!

Lite personligt. Jag bor i ett hus sen nästan 25 år, som vi köpte för omkring en halv miljon och som vi betalade 13,25% i ränta på lånen i början. Strax före jul var vi på banken för att ändra lite på våra lån (vi har byggt ut huset kraftigt och har varit "medlåntagare" på vår dotters bostadsrätt). Då fick vi klart för oss att banken schablonvärderar vårt hus till 10 gånger så mycket som det vi en gång köpte det för.

När vi fixade med dotterns bostadsrättslån för drygt fyra år sedan, värderades huset till cirka 3 miljoner.

Alltså på fyra år beräknas värdet ha stigit 2 miljoner!! Detta innebär att värdestegringen på huset är i klass med åtminstone ena av våra löner ...

Roligt för oss ... eller?

Tidigare var jag allvarligt irriterad på fastighetsskatten. Fastighetsskatten var cirka 1% av fastighetens taxerade värde. Det innebär, om man som vi bor i sitt hus och inte tänker sig att flytta, att skatten höjs om grannarna gör goda affärer ...

Det är inte ett särskilt vettigt system, om man som vi bor i ett område där priserna skenar. Det kan ju i så fall i värsta fall, driva folk från hus och hem. Låt oss säga att taxeringsvärdet för vårt hus (som vanligt) vore 75% av försäljningsvärdet.

Vi antar försäljningsvärde 5,5 miljoner, det ger taxeringsvärdet 4,125 miljoner, vilket alltså ger 41 250 kronor ... om man skulle tänka sig en 1%:ig fastighetsskatt. Detta är alltså ungefär 3500 kronor i månaden i skatt, och för varje skenande tänkt miljon i pris ökar skatten med sådär 900 kronor.

I vår aktuella situation så är inte detta något bekymmer att betala, men på den tiden när våra inkomster var mycket måttliga, och våra utgifter för 3 barn skyhöga, var det definitivt ett bekymmer. Om vi bor kvar här även som pensionärer, och pensionerna ger så lite som de lovar, så är det mycket troligt att vi åter skulle få problem att betala.

Samtidigt är det inte vettigt med fastighetsskatten som den ser ut nu. Istället för 41250 betalar vi 6500 kronor. Det betyder att vi har 35 000 kronor mindre i skatt. 3 000 kronor i månaden i jämna slängar.

Som sagt, jag har irriterat mig på fastighetsskatten, därför att det är en skatt på ett fiktivt värde, för alla oss som bor, och tänker fortsätta bo i vårt hus inom överskådlig tid. Men, nu kommer klon. Jag har ändrat mig.

Jag tycker det är omoraliskt att inte vi betalar mer i skatt, vi som har råd med det. Fastighetsskatten slår främst mot personer som har det gott ställt, så okey då, in med den igen.

Det jag dock skulle vilja vore att det fanns någon form av bromsningseffekt på fastighetsskatten. Kanske kunde man ta hänsyn till antalet personer i familjerna när fastighetsskatten beräknades, eller kanske kunde man ta hänsyn till familjens inkomst (så att inte pensionärer drivs från hus och hem)?

Med denna typ av förändring, så Okey då, in med fastighetsskatt, så att vi i varje fall kan betala folk som är sjuka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar