söndag 6 december 2009

Om rätt och fel och politik när det gäller global uppvärmning

Ett litet svar på newsmill till ST angående "climategate"

Eh, jag har inte någon övertygelse. Jag skulle vara glad om "klimatskeptikerna" har rätt men jag lutar dessvärre åt att det är "etablisemanget av klimatforskare" som har det.

Det spelar ingen roll vad jag tycker.

Vad göra då i dagsläget, det finns fyra möjligheter om man hårdrar det.

1) Det sker ingen uppvärmning Klimatskeptikerna har rätt, Regeringscheferna lyssnar på dem och vi kan elda kol och åka bil hur mycket vi vill och det blir ingen uppvärmning av jorden. Vi är just nu 6.8 miljarder människor på jorden enligt USAs census bureau. Jordens befolkning kommer att fortsätta växa till år 2050 som det ser ut, då vi beräknas vara närmare 9 miljarder. Om vi också tänker oss att exempelvis Kinas och Indiens befolkningar som minst omfattar 2 miljarder redan nu, vill ha välfärd och god standard, så om vi fortsätter att bränna kol och olja så kommer utsläppen att öka i en helt svindlande fart. Oavsett om detta ger just uppvärmning så innebär det stora miljöproblem. Jag tror att just med dessa helt tydliga prognoser att det vore bra om man gjorde något åt livsstilen på jorden i riktning mot "hållbar livsstil" alldeles oavsett.

2) Det sker en uppvärmning, Klimatskeptikerna har fel men regeringscheferna har lyssnat på dem. Det innebär att vi vägrar att göra något åt vår livsstil men jordens klimat genomgår en tydlig uppvärmning. Ja, samma som ovan med tillägget att vi får dras med konstigt väder, översvämningar och torka, vilket inte gör saken bättre.

3) Det sker ingen uppvärmning Klimatkramarna har fel men regeringscheferna för jordens regeringar är övertygade om att man måste göra något. Ja, eftersom vi ändå har problem med överbefolkning och välfärdsutveckling i utvecklingsländer och ett behov av att skapa en hållbar livsstil, så är vi egentligen i ett väldigt bra läge. Vi får en skjuts för att arbeta med alternativa former för uppvärmning, energi och transporter och vi slipper förhoppningsvis ökade problem med konstigt väder, översvämningar och torka.

4) Det sker en uppvärmning. Klimatkramarna har rätt och regeringscheferna lyssnar och gör faktiskt några effektiva åtgärder för att dämpa uppvärmningen. Vi slipper i bästa fall taskigt väder, översvämningar, torka etc. Vi börjar bygga system inte minst i utvecklingsländer för att få uppvärmning energi, transporter och jordbruk att fungera på ett hållbart sätt. Alldeles oavsett hur detta lyckas tycks det som att vi kommer att vara ytterligare minst 2 miljarder människor på jorden om 40 år och detta innebär ett enormt slitage på ändliga resurser.

Så, egentligen, alldeles oavsett om klimatkramarna har rätt eller fel när det gäller uppvärmningen så är scenariot att man börjar bygga en hållbar livsstil att föredra enligt min mening.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar