måndag 7 december 2009

"Climategate" och media

Något som är intressant med "Climategate" är hur hela affären visar hur lobbyister kan försöka påverka agendan för jordens politiker. 

Hela förloppet med en skandal och e-mail och filer som stulits och publicerats är ju spännande och många många media nappar med gapande munnar. Speciellt internetmedia, bloggar och konspirationsteoretiker av den typ som frodas på siter som Newsmill.

En bra analys av medialogiken finns på denna sida.

En annan intressant ingång på denna "skandal" är etiken. Exempelvis så har det suttit långt inne för många media att fördöma dataintrång. (Jag undrar lite hur Piratpartiet ställer sig, jag misstänker att vissa av deras medlemmar kan vara i konspirationsteoretikernas skara, men samtidigt ÄR ju faktiskt skandalen ett dataintrång med ingrepp i forskarnas integritet ... ). 

Sen fascineras jag av att professorn i vetenskapsteori Ingemar Nordin så tydligt tar ställning för "hackarna" bums som e-mailen och filerna kom ut. Principen om att man inte ska döma i förväg gäller tydligen inte klimatforskare. 

Ur min synvinkel har Ingemar Nordin visat extremt dåligt omdöme som vetenskapsman dels när han givit sig in i att uttala sig kring ett fackområde som inte är hans, dels när han inte fördömt "hackande" och dels när han är beredd att döma kollegor på förhand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar