torsdag 10 december 2009

Climategate hacket … det bidde en tumme … nej det bidde ingenting

Vad handlade det om nu då, egentligen? Jo, det var ju ”hackade e-mail” och en stulen programmeringsfil.

För det första är det för mig är etiskt oförsvarbart att hacka människors e-post även på jobbet och även att hacka de filer man arbetar med.

För det andra är det för mig också etiskt oförsvarbart att döma människor utan rättslig process.

Men när man konstaterat dessa invändningar emot att alls befatta sig med ”climategate” så kan man ju nu, efter några veckor, konstatera att det bidde en tumme … nej det bidde ingenting.

Vaddå ingenting kan man ju säga, men med ingenting menar jag ”scientific misconduct”, att forskarna skulle ha betett sig oetiskt på något sätt och som man på ett rimligt sätt skulle kunna kalla forskningsfusk.

Givetvis kan man (och ska man på sedvanligt sätt) på vetenskapliga grunder kritisera forskarnas metoder och mätningar. Man kan förstås också ifrågasätta ATT de haft som uppdrag att främst undersöka uppvärmning som orsakas av mänskliga aktiviteter, men när man väl kritiserat det får man acceptera att det är den ram de haft att jobba med.

Åter till Climategate hacket där hittar man:

1) Oövertänkta uttryck i e-mailen, "slangartade" yttranden som kan tolkas illvilligt om man inte betänker att de handlar om modellering. Exempelvis ordet "trick" och "hide the decline". ------ Användningen av dessa uttryck har i varje fall för mig fått rimliga förklaringar. Det är ju heller inte speciellt konstigt att man inte i vartenda mail man skrivit varit glasklar och helt genomtänkt i hur man uttryckt sig.

2) Mindre smickrande omdömen om "klimatskeptiker" ----- och det är ju inte heller helt obegripligt att det dyker upp något sånt i en kommunikation som varat över 10 år.

3) Irritation över publiceringspolicyn där en (eller kanske flera) tidskrifter speciellt där man släppte fram ett "klimatskeptiskt" alster som man ansåg inte höll bra nog kvalitet. Detta ledde till att redaktörer lämnade sina poster bland annat. ----- Det måste förstås vara upp till var och en huruvida de sympatiserar med en tidskrifts publiceringspolicy och om de vill medverka i tidskriften som redaktörer eller författare.

4) Datakoder där speciellt "kommentarsfältet" är intressant för det avspeglar hur man resonerat fram och tillbaka när man jobbat med att bygga upp modellerna. Och det man kan se är hur programmeraren kämpat med att försöka få ihop ofullständiga dataserier och att göra olika datakällor ”likvärdiga”. ----- Att han viktat, transformerat och uppskattat värden kan man givetvis kritisera, men det är inte forskningsfusk utan försök att utifrån en ofullständig verklighet (mätningar) försöka göra så bra analyser som möjligt.

5) Att man slängde några data på 80-talet av utrymmesskäl. ----- Dessa data lär dock kunna gå att återfinna hos de väderstationer de kom ifrån.

6) Att man inte lämnat ut data (lär handla om 5% av totala datamängden, av vilka alltså 95% redan var ute), ----- vilket förklarats med att dessa data ägdes av andra.


Ja, i mina ögon så bldde då ”Climategate” en tumme … nej det bidde ingenting.

(Ovanstående inlägg är nekat att läggas upp av Newsmill för att min koppling till ämnet sägs vara "för diffus".)

2 kommentarer:

 1. koppling till ämnet diffus ... :-)

  Den var rolig Eva,

  Men jag har ju hur du översvämmat Newsmill med dina funderingar i ett ämne du har diffus uppfattning om. Och det var inte lite ...

  Efter ett tag undrade jag om du antingen drev med folk där, dvs bara försökte trissa upp folk. Eller om du höll på med ngt avancerat psykologiskt experiment där du avsiktligen försökte trissa upp folk genom att ständigt hitta på nya saker att säga, och säga emot om.

  Men vid närmare fundering tror jag inte att detta var fallet. Jag tror (tyvärr) att du menar att dina tankar om det dy yttrar dig om har med ämnet att göra ...

  Lycka till med resten av ditt liv, förresten ..

  SvaraRadera
 2. Jo det har med ämnet att göra nämligen stöld och dataintrång och "scientific misconduct"

  Men det är klart att "ämnet" inbjuder till att diskutera allt möjligt från bilsäkerhet till den internationella konspirationen

  Lycka till med ditt liv med!

  SvaraRadera