tisdag 8 december 2009

Brev till DN och Rapport idag ang Climategate

Hej

Jag har följt Climategatedebatten och i söndagens Agenda på TV kom professor Karlén till tals där han talade om dataserier som inte såg ut som de dataserier han observerat uppe i Abisko / Torneträsk (vad jag förstår).

Han fick det till att låta som att FNs klimatpanel skulle ha förfalskat hans data.

Jag är ganska övertygad om att förklaringen till FN:s dataserier är följande:

http://www.springerlink.com/content/8j71453650116753/fulltext.pdf

I ovanstående (och kanske andra) vetenskapliga artiklar skriver Håkan Grudd om Torneträsks klimatutveckling.

Han använder sig av rekonstruerade data efter någon form av teknisk bearbetning. I avslutningsorden tackar han bland andra Briffa som varit på tapeten i samband med de stulna mailen.

Det Karlén förmodligen sett i IPCCs beräkningar är troligen Grudds rekonstruerade dataserier istället för de uppmätta dataserierna.

Det kan givetvis Karlén vara kritisk emot men i så fall handlar det om inomvetenskaplig kritik och inte kritik för falsarier.

Jag skulle tro att det räcker med några telefonsamtal för att kontroller om mitt förslag till förklaring stämmer, förslagsvis till Håkan Grudd, Karlén, Briffa och kanske Gavin Schmidt som är datamodellerare och vad jag förstår samarbetat med IPCC.

Det är mycket angeläget att detta, som förmodligen är ett missförstånd, korrigeras snarast för att inte fler illvilliga rykten om FN:s klimatpanel ska spridas.


MVH


Eva Berglund

-'-'-'-'-'-

Tillägg för bloggen

Här är en länk som diskuterar trädmätningar i nordliga klimat

http://www.realclimate.org/index.php/archives/2009/09/hey-ya-mal/comment-page-11/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar