fredag 2 oktober 2009

Tomas Idergard, Timbro och Newsmill

I somras presenterade Timbro med Tomas Idergard i spetsen en rapport skriven av några ekonomistudenter som mest verkade gå ut på att kommunerna satsade för mycket och satsade fel när de satsade på kultur och fritid. 

Newsmill igår hade några handelsstudenter, PETER GERLACH, LINUS SAMUELSSON OCH KARIN EHLIN KOLK, gått igenom vissa av de beräkningar som presenterades i rapporten och visade exempel på problem med rapporten.

Enligt Gerlach, Samuelsson och Ehlin så fanns bland annat följande problem med rapporten:
  • Där blandades volymminskningar (av elevantal) med nerdragningar
  • Investeringar (i exempelvis badhus) jämfördes med löpande kostnader
  • Det fanns olikheter i hur man såg på ekonomiska tillskott beroende på prisökningar beroende på vilken verksamhet som beskrevs
  • Källanvändningen var oklar och ibland användes andrahandskällor eller förslag till beslut
Personligen irriterade Idergards artikel mig och Stina så vi försökte få in en insändare som svar på den artikel som skrevs i DN.

Ett litet utdrag ur den insändare som inte publicerades

Ett av de exempel som Idegard ger på tvivelaktiga kulturella och fritidssatsningar är Sandvikens kommun. Sandvikens kommun har under maj -09 fått en donerad anläggning som är en inomhus isarena som möjliggör bandy- och hockeymatcher och turneringar, samt konsertevenemang. Redan den 15-18 oktober kommer World Cup i bandy att genomföras på arenan. Det pikanta med Idegards exempel är att just arenan i Sandviken är ett exempel på företagssponsring av fritidsaktiviteter och en donation till kommunen.

Jag kunde önska att TIMBRO istället för att föra fram dåligt underbygd propaganda skaffade sig ordentliga utredare så att man kunde ta deras inlägg seriöst.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar