lördag 31 oktober 2009

Den nya ekonomiska krisen - en insiderrapport

En tidigare Wall Street manager, Nomi Prins, rapporterar i boken It Takes a Pillage: Behind the Bailouts, Bonuses, and Backroom Deals from Washington to Wall Street om bakgrunden till den ekonomiska krisen.

Prins menar att krisen skapades inte genom att vanliga medborgare kunde låna lite mer än de hade råd med, utan för att Wall Street omvandlade dessa lån till produkter som gav Wall Street möjlighet att låna mycket mycket mer än de hade råd med. En del av förklaringarna handlar om förändringar av det regelverk som omgav bankerna.

Prins talar precis som Michael Moore om de täta kontakterna mellan Wall Street och regeringen i Washington, exempelvis kom två finansministrar, Robert Rubin under Clinton och Paulsson under GW Bush direkt från banken Goldman Sachs.

Vidare säger Prins att för de pengar som användes för att subventionera (bank?)industrin kunde staten ha löst vartenda förfallet lån i landet, samt vartenda studielån och varenda sjukförsäkring. Och staten skulle fortfarande ha haft pengar över. Det vore vettigare att ge alla människor sjukförsäkring för en en bråkdel av den kostnad som staten har haft när man öst pengar över bankerna.

En intervju med Prins finns att läsa på denna länk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar