söndag 17 mars 2013

Ska man redovisa kön? #Blogg100 dag 9 ek

En intressant fråga väcktes igår, och den handlade om man borde "redovisa kön" i studier där det inte var någon direkt frågeställning eller sak man analyserade?

Självklart är det en fråga man kan fundera över. Det kan ju bli så att man upplever det faktum att man får skrivet på näsan exakt hur det är (när det är som man tror det är), att det bara blir ett sätt att banka fast "normen".

Sen är ju frågan om hur man ser på "normen". Ska man vara som "normen", eller ska man kanske ifrågasätta "normen"? Blir något rätt bara för att de flesta gör så? Är det inte kul och positivt när människor går utanför normen, och gör lite som de vill och känner för?

Och om man redovisar "kön" borde man kanske redovisa "etnicitet" också?

Egentligen tycker jag att det är bra att "kön" redovisas, och jag tycker att det i många fall vore bra om etnicitet redovisas också.

Det finns inget att dölja liksom. Om kvinnor utsätts för orättfärdig diskriminering, eller väljer att leva på ett annat sätt än män, så tycker jag att det är bra om det redovisas. Exempel på där "män" varit det enda könet, är ju ett antal studier om hälsa där den normala människan är kontrollgruppen unga män som mönstrar till det militära. Kvinnors mått har ofta sett annorlunda ut, och det leder helt fel att i alla lägen jämföra mäns och kvinnors data rakt av.

Samma med etnicitet. Om det nu är så att vissa problem i samhället är förknippade med olika etniciteter, så måste vi ju veta det för att göra något åt saken. Grundproblemet är ju vanligtvis fattigdom och arbetslöshet med vidhängande följdproblem, och om problemen belyses tydligt blir det vanligen lättare att försöka göra något åt dem.

Så jag vill nog fortsätta att propagera för att redovisa "kön" i studier.

Om man funderar på det där med rasism, så är det bättre att dra fram data i ljuset, för de problem som rasister tror att någon försöker "förtiga"finns vanligen inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar