lördag 23 mars 2013

Häxor #Blogg100 15 ek

Häxbränningar är något jag stött på här och där i släkterna när jag släktforskat (som är en av mina hobbies). Nu senast hittade jag en norsk anmoder till maken, och även till Carl von Linné som brändes på bålet i september 1622

Det hela började troligen med att Johanne hade problem med prästen Nils Olufson Medelfar om en ko. I stridens hetta bannade hon prästens dotter, prästen och hans familj såg Johanne som en förfärlig människa.|Prästfrun Karen blir sjuk och har feberfantasier. Hon påstår att hon en (stikkelse) stå vid sängen, hon var säker på att det var Johanne Pedersdatter. Prästfrun blir övertygad om att Johanne är en häxa och berättar det för sin man. så börjar snöbollen att rulla. Prästfrun lägger till att sängen stod i lågor och att johanne spytt på henne tre gånger.| Rättegången startar i juli 1622. Johanne bedyrar sin oskuld men hon bräns på bål i september samma år.

Även i vår tid (2013) finns människor som tror på denna typ av häxeri. Artikeln handlar om ett barn som föräldrarna trodde var en häxa.

Och än i denna dag utmålas kvinnor emellanåt som häxor när man vill göra ner dem.Om man nu väljer att fundera över vad det ska symbolisera, så är det uppenbart att de kvinnliga politiker som avbildas tagit för mycket plats, och de "förfulas". Kvinnor ska alltså, anno 2013 tige i församlingen och vara dekorativa kuttersmycken får man förmoda.

Å andra sidan finns det de personer som lyfter fram det positiva med "häxor" i termer av "kloka kvinnor" som använder sina kunskaper i samklang med naturen och främst för helande ändamål. Och det avviker ju inte allt för mycket från religiösa praktiker i övrigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar