måndag 24 september 2012

Realism ?

Av någon bisarr anledning applåderar DNs ledare när MPs nya partiprogram annonseras.

Och ... märkligt nog tycker DN att partiet ska anpassa sig till partiledningens önskemål, och inte tvärt om, vilket väl vore det naturliga i en representativ demokrati?

DN jublar och menar att MP håller på att avlägsna sig från tillväxt- och civilisationskritik.

Jösses!


  • Vi lever i ett ekonomiskt system som håller på att krackelera, 
  • där vanligt folk är skuldsatta upp över öronen på grund av bostadsbubblan, 
  • i en värld där kritiska råvaror håller på att ta slut eller köpas upp av Kineserna, 
  • där effekterna av klimatförändringarna påverkar oss dagligen och 
  • där oljans period som drivmedel är slut inom några få decennier, kanske så få som två


I detta läge har DN mage att tala om att MP skulle vara realistiska när DN inte uppfattar att programmet betonar de problem vi står inför. Istället tror DN att vi ska ha ett högteknologiskt samhälle med välutbildade människor som på något magiskt sätt fixar det här med olje, och råvarubrist ändå? Ett samhälle där välfärd innebär tillväxt.

Välfärd borde innebära att människor har det bra, och har tillgång till social service som hälso- och sjukvård, skola och omsorg när de behöver det. Välfärd borde betyda ekonomisk trygghet i händelse av arbetslöshet, pension, föräldraskap eller av andra skäl när vi inte kan arbeta.

Välfärd kan inte innebära att vi fortsätter att leva som om vi hade flera jordklot på oss.

Jag ska noga läsa nya partiprogrammet och jag hoppas i sanning att det står det jag hoppas på, nämligen en färdplan mot en framtid där omställningen blir allt nödvändigare.

PS DNs ledarredaktion har uppenbarligen inte läst förslaget till partiprogram som jag upplever som mycket rimligt och sansat. Kanske försöker DN fösa in MP i Alliansens hägn nu när två av Moderaternas mini-stödpartier hänger på gärdsgårn. Men, det kanske ändå vore bra att läsa partiprogrammet först.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar