tisdag 17 april 2012

Rasism och sexism och konst

Ska man få stå och skära i en tårta som föreställer en svart kvinna? Får och får, det är klart att det inte finns någon lag emot detta. Är det lämpligt att göra det? När det är en tårta av en svart kvinna som skärs upp nerifrån, underlivet och upp, skrikande? När den som skär är minister och står och flinar och leker? När publiken skrattar.

Jag tycker kort och gott att det är en rasistisk och sexistisk osmaklig propagandahandling och provokation. Spelar det någon roll om "konstnären" är svart eller vit, man eller kvinna? Svar nej!

Finns det kvinnor som är anti-feminister? Ja, exempelvis Tanja Bergkvist.

Finns det färgade personer som är rasister? Ja, exempelvis Jackie Arklöv.

Det är förstås konstigt att människor kan ta på sig en roll där man tar förtryckarnas klassiska perspektiv, men som jag visar ovan existerar det.

Konstens frihet, och utforskande av gränser ... komplett bullshit. Ett sätt att dra på sig uppmärksamhet är det, och helt utan någon form av positiv mening. Det som konstnären lyckats med är dock att få kulturministern att visa upp sig i all sin omdömeslösa glans. (Och det kan man möjligen se som en prestation och ett konstverk).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar