torsdag 8 mars 2012

Befrielsen är nära


Sången ... Befrielsen är nära Text: Margareta Garpe – Suzanne Osten Musik: Gunnar Edander


Befrielsen är nära
tiden är nu mogen.
Nu vaknar vi kvinnor.
Å, alla kära systrar
dagen är äntligen här
då vi ger varandra stöd
att ta det stora steget
att klara av vårt sista prov
fram till rosor och bröd
åt var och en efter dens behov.

Men, kan vi? Vill vi? Törs vi?
Ja, vi kan! Vi vill! Vi törs!

Och en dag ska barnen säga:
”tack mödrar det gjorde ni bra.”
Ja en dag ska barnen säga:
”denna mänskliga värld vill vi ha.”

Men, kan vi? Vill vi? Törs vi?
Ja, vi kan! Vi vill! Vi törs!

-*-*-*-*-*-*-*-*-

... Statsministern sa i höstas att han tyckte politiken skulle vara visionslös. Jag tycker nog att politiken ska vara visionär. Vad blev det av visionerna i ovanstående sång egentligen?

Ger vi kvinnor varandra stöd? ... ja jag tycker nog att många kvinnor gör det. Säkerligen inte alla, men många.

Det där med "rosor och bröd" då? ... "Rosor" det får man nog se som allt som handlar om miljö, skönhet och kultur ... "bröd" det är det där med försörjning.

"Miljön" har det visat sig närmast ogörligt att ta hand om på ett vettigt sätt. Vi konsumerar långt över vad jordklotet förmår bära när det handlar om naturresurser. Vi har blivit lite bättre på att återvinna, men vad gör väl det när "tillväxt" fordrar ytterligare konsumtion av begränsade resurser. Så när det gäller miljön är vi närmast i ett värre läge än när sången skrevs.

"Skönhet" ... nanopartiklarna från skönhetskrämer dödar fiskar. Människor i guld- och diamantgruvorna dör och de som skräddar våra kläder i utvecklingsländerna lever under slavliknande förhållanden ... det vi behöver är en annan slags skönhet. En hållbar och rättvis skönhet.

"Kulturen" då? ... ja på den positiva sidan är kommunikationsteknologin som kan leda till en demokratisering av det fria ordet och till frihet för förtryckta. Å andra sidan är det svårt att nå ut med "independent" kultur. I gårdagens uppdrag granskning beskrevs hur låtskrivare icke göre sig besvär med att skicka låtar till svenska melodifestivalen, då dess upplägg till stor del bestäms av EN person i samarbete med skivbolag och andra i branchen efter en "media" agenda. Lagom inslag av konflikt och skandaler eftersträvas. "Reklam" blir underhållning (ex ICA och Com hem). Artister får nästan inget betalt för att låtar spelas. Böcker reas efter en säsong. Bio är närmast en monopolverksamhet. Konstnärer jobbar på dagis.

"Brödet"? Kvinnors jobb värderas fortfarande systematiskt lägre än mäns. Kvinnor jobbar mer deltid. Pensionskuverten blir efter ett liv i deltidsarbete närmast ett skämt då förändringen av pensionssystemet systematiskt missgynnade kvinnogrupper som haft perioder av deltidsarbete (inte längre de femton bästa åren). De personer som överlevt 65 årsdagen i hygglig vigör ska få arbeta lite till och därmed ytterligare höja sina pensioner, medan de utslitna får leva på existensminimum. Kvinnor slits fortfarande ut i tunga vårdyrken, är oftare långtidssjukskrivna, är de som utförsäkras och ofta förpassas till FAS3. "Arbetet" är ingen rättighet utan ett tvång med moderaterna vid rodret. På våra vårdhem brinner patienter inne, ligger i kissblöjor om de inte är tunga nog, och svälts till döds. På våra gator sitter tiggarna. Runt Europa drar underbetalda barnflickor, byggnadsarbetare och bärplockare. Till Europas bordeller traffickas sexslavar.

... åt var och en efter dess behov ... har i Alliansens Sverige förbytts till ... åt var och en efter plånbok ...

-*-*-*-*-*-*-*-

Ja, det är en dyster bild jag ser. Det är så mycket som behöver göras. Jag önskar åter optimismen från "Befrielsen är nära"

Men kanske i alla fall en kvinnas frihet är nära nu när Filippa lämnat Fredrik!

2 kommentarer:

 1. Har Filippa lämnat Fredrik? Hur vet du det? Källanvisningar, fakta tack

  SvaraRadera
 2. Jag tycker S Osten är en lustig kvinna.
  Hon vill gärna stå på barrikaderna
  men då intellektuellt.
  Jag minns när hon pratade om gubbväldet
  och att män satt som proppen Orvar.
  Själv har hon haft samma chefsjobb på
  Unga Klara i 30+ år.
  Dubbelmoralen är total?

  SvaraRadera