torsdag 16 februari 2012

Pensionen, en betraktelse.

Reinfeldt påstår ju att vi skulle behöva arbeta till 75 för att "klara" pensionerna, något som upprör många, inte minst alla som på allvar känner av att åldersskröppligheten kommer krypande.

Är det då sant?

I årets pensionsbesked fick vi ju oss till del en liten figur som visar att vi måste orka jobba några år mer får att få lika mycket i pension som en av de lyckliga ATP generationerna.

Vad beror det på då? Jo, det beror på att vi "frivilligt" (?) sänkte våra pensioner i och med det nya pensionssystemet jämfört med ATP systemet. Nu pekas vi närmast ut som skurkaktiga i och med att vi gjort denna uppoffring.

Sen kan man ju grunna på det där om att pensionerna inte skulle räcka verkligen är sant.

Jag har gjort en viss ansträngning för att försöka förstå varifrån pengarna till pensionen kommer. Idén är ju att vi ska betala in pengar till vår egen pension i det nya pensionssystemet.

Något jag fattat efter att ha läst på. Inkomster över 7,5 inkomstbasbelopp är INTE pensionsgrundande för den allmänna pensionen. Vad jag kan förstå betyder det att man inte fullt ut kan kompensera för dålig inkomst delar av livet med högre inkomst andra.

Ett inkomstbasbelopp var 51 100 för 2010. Alltså, tjänade man mer än 383 250 kr per månad år 2010 (det är alltså 31 937 kr/ månad) så får man ingen pension för den överskjutande inkomsten. (Tjänade man under 18 000 per år tjänade man inte in någon pensionsrätt heller).

Om man sonika höjde maximala inkomstbasbeloppet så skulle mer gå till pensionen ... och därmed skulle fler tjäna ihop till motsvarande pension som ATP. (Jag gissar att detta inte är en populär åtgärd då staten förmodligen tar hand om det överskjutande för tillfället och gör något annat med det).

En viss del av pensionsmedlen betalar arbetsgivaren in som arbetsgivaravgifter.

Om man tittar på den tabell jag just länkade så betalar arbetsgivarna in 31,42% utöver bruttolönen. Till ålderspensioner betalar arbetsgivaren in 10,21%. Dessa 10,21% dras, vad jag förstår utan prut när det gäller alla lönekostnader. Det borde därför bli ett visst plus för staten när det gäller löner utöver 383 000 kr och även för det som betalas in för personer som tjänar mindre än 18000 kr. Man får väl förmoda att dessa pengar går till dem som av olyckliga skäl inte kan jobba ihop sin egen pension. ... alternativt hamnar i statens svarta hål.

Om man begrundar arbetsgivaravgiftens fördelning senaste åren så ser man att vi (tråkigt nog) inte betalar våra sjuka och skadade som vi borde, mindre och mindre pengar går till sjukavgift och arbetsskadeavgift. Och mer och mer hamnar i någon form av "allmän löneavgift".

Låt oss anta att endast den ökade "allmänna löneavgiften" användes till pensioner istället för statliga svarta hål, i så fall skulle staten ha nästan 2% mer pengar till pensioner 2012 än 2009. Och det är mycket pengar, förmodligen så mycket pengar att vi inte skulle behöva bekymra oss om höjda pensionsdatum.

Det senare var bara en transferering inom arbetsgivaravgiften (som heter sociala avgifter) och skulle alltså inte betyda någon höjning av någonting för någon. Den enda som skulle få mindre pengar vore Anders Borg som tycks nalla på våra sociala avgifter just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar