onsdag 9 november 2011

Gör om - Gör rätt! Om arbetskraftsinvandring

Miljöpartiet, upplever jag, har många fina principer som jag är helt med på, som internationalism, att vi vill se större öppenhet mellan länder, och att människor ska kunna få bo och arbeta var de vill (i princip).

Problemet är bara att denna frihetens princip, samtidigt kan utnyttjas och utnyttjas de facto, till att importera människor till Sverige för att utföra låglönejobb långt under avtalsenliga löner.

Det medför att vi i en tid av historiskt hög arbetslöshet i Sverige SAMTIDIGT importerar människor som tar låglönejobb till underpris, och som dessutom är beroende av arbetsgivaren som importerat dem, så att de inte vågar säga ifrån om sina slavliknande villkor.

Förutom det fasansfulla utnyttjandet av människor detta medför, innebär det också att företag med rimliga villkor för sina anställda slås ut vid upphandlingar ...

Detta lyftes fram i söndagens Agenda.

Vi i miljöpartiet har gjort en uppgörelse med regeringen som gjort att detta blivit möjligt ...

... men, jag kan inte tänka mig att det som blivit effekten var vår avsikt.

Miljöpartiet måste ta sitt ansvar i detta och vi måste ställa krav på regeringen att snarast ändra regelverket så att den nuvarande situationen upphör.

2 kommentarer:

 1. Hej Eva,

  du har rätt i att personer far illa eftersom oseriösa arbetsgivare inte följer regelverket. Vi vill därför se förhands- och efterhandskontroller och en översyn av arbetskraftsinvandringsreformen för att se till att den ska fungera. Det är inte arbeskraftsinvandringen i sig som är problemet ju, utan att den missbrukas och att människor utnyttjas.

  Jag debatterade frågan igår i Studio Ett mot Fredrik Lundh Sammeli (S). Lyssna gärna:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4789642

  Vänligen,

  Maria Ferm
  migrationspolitisk talesperson (MP)

  SvaraRadera
 2. Utmärkt. Var på som sjutton nu så det blir ändring.

  SvaraRadera