söndag 2 oktober 2011

Polisen, Pinnarna och Wolodarski


Peter Wolodarski menar i dagens DN att polisen befinner sig i förfall.

Han beskriver hur polisen använder statistiken för att jaga "pinnar" i olika kolumner. Exempelvis hur upphittad narkotika förpackad i 5 portionsförpackningar genererar 5 överlåtelsebrott ... alltså 5 lagöverträdelser. (Måste lägga till det vansinniga fallet där 39 cannabisplantor i en odling räknades som 39 brott ... Free Userbars )

Detta är ett exempel på hur man får svenska folket att verka (i detta fall) fem gånger så brottsbenäget som vi i realiteten är ...

Wolodarski påpekar andra små saker som att nyutbildade poliser får uppgifter som tidigare civilanställda gjort ...

En annan liten pärla i Wolodarskis krönika är att Stockholms polismyndighet har till uppgift att uppdaga 21000 anmälda narkotikabrott ... och med sådana direktiv är det inte konstigt att kolumnen "innehav" och "eget bruk" av narkotika skenar, då undertecknad helt enkelt förmodar att polisen åker hem till alla kända missbrukare och muddrar dem, varpå de uppfyller den önskade "brotts"-statistiken ... då de jagar "nya anmälningar" som dessutom de själva gör ...

Kvantitet inte kvalitet premieras ... så sant som det var sagt Wolodarski!

Wolodarskis slutkläm är följande:

inte en enda ny skattekrona innan vi vet att de 20 miljarder som redan går till polisen används effektivt.
Undertecknad har haft ett vagt minne att Alliansen 2006 ville ha fler poliser, och med lite googlande hittar jag på Moderaternas hemsida exempelvis detta

En av statens allra viktigaste uppgifter är att tillgodose invånarnas krav på rättstrygghet och rättssäkerhet. Fler poliser i människors vardag gör att brott bättre kan förebyggas och tryggheten ökar. Fler poliser ska dessutom vara på plats där brott begås. Brott kommer alltid begås, nu har polisen bättre förutsättningar att vara på rätt plats vid rätt tid. Alliansens politik gör skillnad.
Vi har alltså fått massor med fler poliser, som poliserna själva inte vet vad de ska göra av. De får göra civilistarbeten, och tramsa omkring och skaffa pinnar genom att öka statistiken för klotterbrott, alkoblåsning, och innehav och eget bruk av narkotika vilket är kategorier som poliserna själva lätt påverkar. (Om detta har jag skrivit i tidigare blogginlägg, exempelvis här).

Ytterligare en kategori där polisen kan "öka" antalet brott är misshandel, där varenda form av aggressiv beröring lagförs oavsett ringhetsgrad (förutom när det gäller sadistiskt våld får vi förmoda, från och med nu).

(Sossarna vill satsa på att polisen tar bättre hand om den organiserade brottsligheten, vilket är bra. Undertecknad är ändå böjd att hålla med Wolodarski om att förvisso behövs den satsningen men det borde i sanning räcka med att polisen disponerar om pengar, inte att de behöver nya)

PS. Kanske skulle det hjälpa om polisen anställde lite pensionerade tanter som gick omkring och förebyggde allvarliga brott ... (se bild och länk)1 kommentar:

  1. Åh jag blir så glad av att läsa om sådana människor som Lizbeth:)!

    SvaraRadera