fredag 14 oktober 2011

Om pudlande och ett drev som bet sig själv i svansen

Nu har det gått en vecka sen Juholts pudel som blev starten på ett historiskt drev med syfte att avsätta Håkan Juholt. Några kommentarer:

1) Jag vet att folk som har gjort något fel av PR konsulter uppmanas att göra en pudel omedelbart och säga allt och be om förlåtelse. Juholt gjorde allt detta ... det var bara problemet att han inte verkar ha brutit mot någon regel. Allt var bara rykten och hörsägen. Det måste vara unikt att någon pudlar från något som inte finns. Det jag kan tycka är att Juholts stab bättre borde ha kollat att det verkligen var någon regel som bröts innan han skulle fram med sin pudel. (Även idag pudlar Juholt av obegriplig anledning, men det kanske behövs gentemot partimedlemarna?).

2) Efter detta bröt drevet lös. Drevet sprang hit och dit och ner i arkiv och listor och lyckades hitta något fel begånget under alla dessa år. Drevet lyckades också få ideliga uppgifter av anonyma källor. Tillslut tuggade drevet fradga och började hoppas på att få avsätta en partiledare (vilket väl vore unikt?). Drevet verkade speciellt blodtörstigt eftersom det var en sosse de var i hasorna, för sossar förväntas av någon anledning vare både perfekta byråkrater och helgon i en och samma personer. TYST är det däremot om diverse Alliansföreträdare som trampat över både hit och dit, inte minst när det gällde utrikesministerns egendomliga kontakter med Lundin Oil.

Nåväl, efter lite utredande visade oberoende bloggare och advokater och även åklagaren (som nu lagt ner förundersökningen) att det inte fanns substans för drevets blodtörst.

Vad händer nu? Tja, det verkar som Juholt sitter kvar. Juholts handel och vandel bör efter detta vara vit som snö så länge han är partiledare, vilket borgar för något positivt inför valrörelsen. Ingen skugga på honom för oegentligheter, och inga skandaler i största allmänhet. Juholt kan till och med kosta på sig att smäda pressen en smula (tycker undertecknad) då de så till den milda grad gjort en höna av en fjäder.

Och vad gör då pressen? Man har skändligen misslyckats med sitt uppdrag att granska makten. Istället har man på lösa grunder försökt få en partiledare för ett oppositionsparti avsatt från sitt parti. Jag tycker journalistkåren på landets tidningsredaktioner och på TV och radio ska ägna några heldagar på valfria konferensanläggningar åt att begrunda sitt fullkomliga bottennapp när de drog igång detta drev och att de på allvar ska diskutera pressetik. Jag hoppas också att diverse rapportörer i media och annorstädes får foten snarast.

1 kommentar:

  1. David Tingsgård14 oktober 2011 17:54

    Jo, precis, men kommer drevet pudla? Får vi avsätta Aftonbladets redaktion nu? Det är ju faktiskt vi medborgare och inte media som ska tillsätta eller avsätta politiker. Mellin och Helin har ju i alla fall ingen trovärdighet kvar.

    SvaraRadera