onsdag 7 september 2011

Liedman och Zaremba ... och det entrepeneuriella lärandet

I måndags hade jag förmånen att få höra Liedman och Zaremba diskutera skolfrågor i Aula Magna på Stockholms universitet.

Dessutom deltog ett antal andra personer, ingen nämnd ingen glömd ... och anledningen att jag inte nämner dem är att de åsikter som luftades kanske inte var riktigt politiskt korrekta med tanke på nuvarande skola.

Sven-Erik Liedman gjorde i varje fall rent hus med ett antal påfund. Ett av dessa var de olika "pedagogiker" som flaxar in på modets vingar. Exempelvis det aktuella "entrepenöriellt lärande". Ingen vet vad det är, och ingen vet ens hur det ska uttalas framkom under debatten. Lösningen verkar vara att man påstår att man gör det, men gör det man vill själv ändå. Nog så pragmatiskt.

En annan fem-etta var när Liedman framförde att det var otillständigt att skolföretag gjorde vinst på skattemedel ... och undertecknad kan bara hålla med.

Under den sista halvminuten och den sista repliken lyckades Zaremba säga det som just ingen vill säga i dagsläget, att han, trots all kritik han haft mot staten, vill att skolan förstatligas, för att man ska kunna komma tillrätta med ett stort antal av de brister svenska skolan har i nuläget, och även där kan man ju hålla med.

Liedman nämnde en bok om hur man torpederat det amerikanska skolsystemet, skriven av någon Bush-rådgivare, som han menade pekar ut den väg svenska politiker är på väg att gå, och redan har kommit en bra bit in på. Jag ska snoka reda på boktiteln och får meddela den vid ett senare tillfälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar