torsdag 22 september 2011

Evidens à la carte?

Det där med "evidensbaserade åtgärder" är en lurig sak. Många politiker tycker om att använda begreppet, inte minst folkpartister. Om man tittar på Politometern så är det folkpartister som oftast använder just ordet "evidens" i sina bloggar. (Miljöpartister ligger också rätt bra till).

Men hur blir det nu om man föreslår åtgärder som går rakt emot befintlig evidens?

Senaste utspelet från Folkpartiet handlar om att Socialbidragstagare ska tvingas till motprestationer får att få sitt socialbidrag.

Man kan ju se på detta på olika sätt:
  • Exempelvis att folkpartiet är för slavarbete för de fattigaste och svagaste i samhället.
  • Eller, lite mer positivt, att folkpartiet tror att socialbidragstagare genom detta skulle få kontakt med arbetsmarknaden och därmed kunna få ett vanligt jobb.
Hur det fungerar med det senare finns utvärderat i en review från Campbell Collaboration som handlar om 412 000 personer (totalt från flera studier) som tagit del av denna typ av åtgärder.

Title:Work programmes for welfare recipients
Authors:Geir Smedslund, Therese K. Dalsbo, Kare Birger Hagen, Torill Johme, Mons Georg Rud, Asbjorn Steiro
Published:10.08.2006
Group:Social Welfare

Effekterna är milt talat marginella: Exempelvis måste man tvinga 27 personer i arbete för att lyckas få en oberoende av socialbidrag.

Frågan kokar alltså ner till om "tvånget" mot de många motiverar nyttan?

OM folkpartiet vill stödja personer med socialbidrag anser jag att man av den befintliga evidensen måste dra slutsatsen att andra åtgärder har förutsättningar att vara mer effektiva.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Man kan förstås ställa frågorna om detta är tillämpligt i Sverige? Vi är ju så annorlunda och det är ju en helt annan tid?

Min uppfattning är att människor är tämligen lika över jorden, och att den inte alltför vågade hypotesen, utifrån befintlig evidens, om Folkpartiets förslag, är att vi skulle få precis samma resultat som i USA, nämligen att åtgärden skulle ha en högst marginell effekt när det gäller att få folk bort från socialbidrag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar