måndag 2 maj 2011

Usama och Wilson's war

Nu är väl kanske Usama död, eftersom det är ett lämpligt offer för Obama, när han vill bli omvald. ... men lite märkligt är det ändå att de tippat liket i havet.

Jag har funderat lite på om inte 9/11 ändå varit mer lyckat än Usama någonsin kunde ana. (Ur hans perspektiv givetvis). Det är ju inte bara två skyskrapor som föll, utan USA gav sig ju raka spåret in i två moras till krig, i Irak och i Afghanistan. Det förefaller lite väl likt storyn i en film jag såg på TV för någon månad sedan: Wilson's war.

I den filmen beskrivs hur Sovjet bringas på fall i Afghanistan genom att Mujahedin, förses med någon form av vapen som de kan skjuta ner de jättedyra helikoptrarna med. När tillräckligt många dråsat i backen, var Sovjet tämligen utarmat och drog sig tillbaka.

Tänk om, hela attacken på WTC, egentligen bara var att kasta ut ett bete till "den store satan" och se till att USA högg. Säkerligen skulle USA börja jaga Usama för glatta livet, och ge sig ut med hela sin armé i högsta hugg.

... och sen gäller det bara att hålla dem sysselsatta med mindre terrorangrepp då och då, till dess de (liksom Sovjet) totalt förött sin ekonomi ...

USA satsar 7 gånger mer än något annat land på militären (war on terror och Irak och Afghanistan oräknade), och militärutgifterna utgör en avsevärd del av bruttonationalprodukten, 6,2%. Totalt satsar USA mer på militär än alla andra länder på jorden sammanlagt.

Priset för Afghanistan och Irak har beräknats till 4,5 triljoner dollar. (en trillion tycks vara en miljon miljoner ... dollar).

denna sida tycks USAs nationalskuld vara ungefär 3 gånger denna summa och kostnaderna för krigen är av storleksordningen som Medicaid.

Nå, om man ser det så, så kan man ju säga att Usama lyckades få ner USA i ett riktigt stort skuldträsk, som de verkar ha svårt att hämta sig från ... så vem som vann ...Usama's war ... är långt ifrån avgjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar