lördag 7 maj 2011

Cesium och Jod verkar ge spikes i Fukushima när man gläntar på dörren ...


Alldeles nyss såg jag på mitt infoflöde att det var en ny spike av Cesium och Jod som kom i Fukushima den 4 Maj. Om jag fattat det rätt var det samma tidpunkt som man skickade in några gubbar för att börja installera fläktar i reaktorbyggnaden för att vädra ut radioaktiviteten så att man kan börja laga det som är skadat inne i byggnaderna, främst cirkulationen av kylvatten.

Om min lilla teori stämmer så skulle man ju förvänta sig likadana spikes när man skickade in robotarna, och det skedde 18 april vad det verkar, och i radioaktivitetsspårningen var det spikes då också.

Det som detta borde innebära är att vi kan förvänta oss en rätt magnifik mängd av radioaktivitet som strömmar ut i luften när de sätter på fläktarna. (notera att det är en rätt logaritmisk skala i diagrammet ovan så att det är rejäla ökningar när det blir minsta kulle.)

För japanernas skull får man hoppas att det blåser åt havet när de kör på fläktarna, vilket Arnie Gundersen anser är enda anledningen att inte hela "mitten" av japan blivit obeboelig så här långt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar