söndag 3 april 2011

Sjukförsäkringen en omställare

DN envisas med att försöka trolla med knäna och blanda bort korten när det gäller sjukförsäkringen. I första stycket skriver DN

Att sjukskriva människor som i grunden är arbetslösa är fortfarande en dålig idé
DN har ett för kort perspektiv när de talar om hur det var för 10 år sedan. Då hade redan problemen som grundade för sjukskrivnas svårigheter att komma igen på arbetsmarknaden satt sig. Problemen byggdes upp genom att rehabiliteringsinstanserna som fanns före 90-talskrisen snabbt revs ner. Det är en återuppbyggnad av system för VERKLIG rehabilitering vi skulle behöva ha, inte stupstockar och tvångsåtgärder gentemot sjuka människor.

Vi behöver ju faktiskt inte gå längre än till att titta tillbak i vår egen historia, så kanske vi kan rekonstruera de regelverk och de system som funnits för rehabilitering, för att vi ska komma tillbaka till ett humant system där (faktiskt) sjuka människor får tillgång till de åtgärder som behövs för att de ska kunna arbeta i den utsträckning de kan ( och om de inte kan ska de givetvis inte behöva arbeta).

Den intresserade kan söka på Tor Larsson på min blogg så har jag länkar till hans rapport om vad som hände när rehabiliteringskedjorna bröts ner.

Och DN ... NEJ, det var inte värre förr!

2 kommentarer:

  1. Det som är så intressant är att dagens politiker inte tror att de sjuka och utförsäkrade har några anhöriga som bryr sig. De föreställer sig på något sätt att de är ensamma och svaga, att man kan trampa på dem hur som helst och hur länge som helst - och detta gör man utan att det finns några som helst ekonomiska krav för sådana politiska åtgärder. Försäkringspremien täcker alla kostnader och det blir gott om pengar över - så varför detta onödiga sparande, detta onödiga lidande?

    Man bäddar för mycket bittra känslor i svenska bröst. Är det en förståndig politik? Ja, om man vill ha SD i toppen...

    SvaraRadera
  2. Den som författat ledaren i DN vet inte vad han/hon pratar om. Troligtvis är det baserat på ett cirkulär från Anders Borg. Det är ju han som låg bakom "Ättestupan" i systemet. Inte ens f.d. Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) tyckte att det var en god idé. Men hon tvingades till det för att Anders Borg skulle tjäna in några miljarder som kunde användas för att sänka skatten till hans vänner.

    SvaraRadera