tisdag 12 april 2011

Fukushima, risken för nya olyckor, och sanningens ögonblick

Långt om länge kom äntligen det av mig väntade beskedet att Fukushima klassas som en 7:a på INES skalan, alltså en stor olycka med vida konsekvenser.

Ja, vad ska man då säga om det. Det är ju som att slänga in jästen efter degen, långt efter det att det varit uppenbart att olyckan är mycket allvarlig, så erkänner TEPCO och japanerna detta.

Det gör ju också att man får en känsla för hur "kärnkraftpsykologi" fungerar. Förnekande, nedvärderande och ignorerande är vad man kan notera, och vad man kan förvänta sig. Myndigheterna och lobbyisterna gör allt för att hålla allmänheten lugn och "prata ner" allt vad risker är. Och förvisso, man har lyckats, inte minst i Sverige.

I svenska media har man ju inte behövt läsa särskilt mycket om Fukushima senaste veckorna, för att få uppdateringar på svenska har man istället fått läsa FINSKA media som varit kvicka och effektiva att rapportera vad som händer. Så långt har vår "fria" press sjunkit, att man har mer av en lobbyist- och propaganda-agenda, snarare än ett publicistiskt uppdrag. (Som ett litet exempel kan man ju se hur Alliansregeringen publicerat sina utspel om sjukförsäkring och om jobbskatteavdrag, taktiskt efter varandra två dagar i DN ... med lite socker i botten ..., och man anar en Schlingman ...*)

Det jag har sysslat med när det gäller Fukushimabevakning är att följa internationella twitterflöden på http://blogsofwar.com/nuclear/några gånger per dag, för att få snabb kontakt med vad som faktiskt händer. Jag skulle önska att fler svenskar gör det samma, även om jag tycker det är en tragedi att inte vår press fyller uppgiften att göra det.

Ja, nu när vi vet att det som inte kan hända har hänt och händer allt som oftast, kanske man börjar undra HUR OFTA kommer vi att få se kärnkraftsolyckor i framtiden?

Om man tar fasta på denna artikel The New York Times, så har fysikern Thomas D Cochran räknat ut att vi kan räkna med att det kommer att ske olyckor ungefär vart tredje år. Totalt har det skett 12 härdsmältor sen 1957, och olyckor på kärnkraftverk sker åtta gånger så ofta som den "standard" USA har för kärnkraftssäkerhet.

En olycka händer ungefär vart 1300 reaktorår, och eftersom det finns nästan 500 reaktorer i världen så blir det just ... ungefär vart tredje år vi kan räkna med en olycka.

Härliga tider STRÅLANDE tider!

----------------

* Vill bara påminna om att Alliansen inte tycks så säkra på att få igenom sin magra revision av sjukförsäkringen, så för att vara på den säkra sidan tänker man dra igenom den i samband med höstbudgeten ... vilket är att missbruka det undantag för "Budget" som finns när det gäller riksdagens inflytande IMNSHO. Konstitutionsutskott ... någon?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar