fredag 18 mars 2011

Underhållningsdebatt och vi röstar om riskerna.

Det är verkligen frustrerande att se ett program som gårdagens "Debatt" på SVT. Där blandar och ger Belinda Olsson med friskt mod, fetmaoperationer och kärnkraftsäkerhet.

Till debatten om kärnkraftsäkerhet har hon på "JA-sidan" bjudit in så egendomliga figurer som Maggie Thauersköld Crusell, som driver klimatförnekarbloggen "The Climate Scam" (Maggie är för övrigt ekonom och någon sorts journalist till professionen) och Michael Karnerfors som enligt sin egen webbsida är någon form av datatekniker.

På "NEJ-sidan" fanns bland andra dramatikern Solveig Ternström (med all respekt för Solveig Ternström, men det hade varit bättre med någon av NEJ folkets mer faktainriktade debattörer i detta sammanhang), kärnfysikern Eva Selin (som dock inte presenterades alls vad jag märkte) samt Lars-Olov Höglund som tidigare var ansvarig för att bygga Forsmark 3 (som förmodligen utifrån sin frustration över debattsituationen kunde uppfattas som arrogant när han presenterade fakta).

Men programmet DEBATT är just inte till för att föra debatt, och allra minst för att klargöra något. Det är till för att underhålla, och underhållningen, i Belinda Olssons regi är att ha "roliga" debattdeltagare som säger konstiga saker, blandade med fackkunniga experter som drunknar i trams.

Sen har Belinda Olsson och TV hittat på att man ska göra en opionionsundersökning om svenskarna tycker det är säkert med kärnkraft...

Det vi kan konstatera efter 3 fullskaliga kärnkraftsolyckor är:

1) Det man inte tror ska hända kan visst hända.

2) Olyckor händer även i kärnkraftverk hos jordens duktigaste tekniker.

3) När skiten träffar fläkten så står man där med brandslangar och helikopterhinkar för att försöka lösa olyckorna och talet om "säkerhetssystem" känns ... lite udda?

4) Att det som inte kan hända, en härdsmälta, visst har vart på vippen att hända åtminstone två gånger i Sverige, en gång i Ågesta (1969) och en gång i Forsmark (2006).

Skulle det vara för mycket begärt att få en RIKTIG hearing om situationen när det gäller kärnkraft och att public service företaget Sveriges Radio ordnade detta?


För övrigt rekommenderar jag läsning av skämttidningen "The Onion" som i sin analys är fullt jämförbar med DNs ledarsida som pratar om serietidningar och strålpistoler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar