söndag 27 mars 2011

Mår ens Solsidanborna bra på Solsidan?Dagens Wolodarski skriver om serien "Solsidan" ...

Tv-serien ”Solsidan” ringar in denna väljartyp väl: stressade barnfamiljer i villa som vill få vardagen att fungera.

De uppskattar regeringens arbetslinje, skattepolitik och liberala syn på valfrihet och förstår sig inte på politiker som vill styra och ställa över deras liv.

Fredrik Reinfeldts budskap är som skräddarsytt för ett Sverige där männi-skor identifierar sig med Fredde, Mickan, Anna och Alex.


OK, men om man tittar in i denna serie vaknar många frågor till liv i mig, som ... vill ens Solsidanborna ha det som i Solsidan?

Vi kan ju ta dem en efter en ...

Fredde, denne kortsynte, naive, prylgalne, fixande gamäng. En person med outsinliga resurser att köpa, men där den mysiga jacuzzin står ouppackad i garaget och där systemkameran används till att fotografera ändtarmsöppningen. En person som funderar på skilsmässa och ungkarlsliv men där ändå en form av gemenskap med fru och barn väger tyngst.

När man ser Fredde blir man rörd över hans tafatthet men skrämd av hans känslokyla. När han kört släktingen med hjärntumör på vattenscooter så att han måste köras iväg med ambulans, är det viktigaste ändå att stryka den jobbiga familjen ur adressboken. Mår Fredde verkligen bra på Solsidan? Skulle inte han vinna på att bry sig lite mer om världen utanför teknikkatalogerna och det stylade hemmet?

Och Mickan, där det innanför den välskräddade ytan verkar ticka ett varmt hjärta. Mickan, som gärna vill hjälpa hemlösa, men har svårt att få in det i schemat mellan Yoga-passen, shoppingturerna och luncherna med väninnorna? Skulle inte också Mickan må fint av att slå av på konsumtionskraven och verkligen ägna sig åt andra människor?

Alex då, ja, en varm och trevande far som försöker klara av vardagen. Är det verkligen skattesänkningar som är viktigast för honom, är det inte delad föräldraförsäkring, kortare arbetstid och bra dagis som man anar kan vara hjärtefrågorna i hans liv?

... och Anna ... denna klarsynta kvinna som genomskådar hyckleri och tillgjordhet med sin laserblick. Är det verkligen "Solsidanlivet" hon önskar? Snarast (skulle jag tro) är det ett äkta liv, TROTS Solsidan som är det hon vill ha. Ärlighet, uppriktighet och äkta gemenskap snarare än konkurrens, konsumtion och skvaller.

Om vi tror att Solsidan faktiskt speglar många människors liv i dagens Sverige, är det inte så att denna spegelbild visar att Solsidanlivet krackelerar, det är NÅGOT ANNAT som fattas?

Detta ANNAT är att bry sig om världen utanför sig själva, att bry sig om barnen, och deras framtid, och inte BARA de EGNA telningarna, utan ALLA telningar. Detta ANNAT är att bry sig om människor i världen utanför, de som har det svårt i Sverige och i världen. Detta ANNAT ... att fundera över människans plats i naturen, i kretsloppen och i sig själva.

Jag tror att det finns en helt annan läsning av Solsidan, det handlar inte om moderater i sin vardag, utan om det krackelerande paradiset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar