lördag 12 mars 2011

Harrisburg ... Tjernobyl ... Fukushima ... Lägg ner kärnkraften NU

Så var det dags igen. Som en följd av den fruktansvärda tragedin i samband med jordbävningen i Japan och den obeskrivliga tsunamin har givetvis även Japans kärnkraftverk skakat till ordentligt.

I Fukushima är kärnkrafts anläggningen skadad SVD och DN rapporterar att man befarar en härdsmälta. 45 000 människor har evakuerats, detta mitt i all den förödelse som ändå drabbat Japan.

Världens seismologer väntar på ett ännu värre skalv i Tokyo, med 35 miljoner innevånare. Men, det kan ju lika gärna inträffa vid något av Japans kärnkraftverk.

Den 26 April är det 25 år sedan Tjernobyl brann. Runt Tjernobyl finns en konfiskerad och stängd zon, samt ytterligare kontrollzoner. Zonerna är enligt kartan inte jämna och runda, men beskrivs i någon länk jag tittat på att handla om cirka en 30 kilometers radie kring Tjernobyl. Det skulle betyda att om Tjernobyl legat vid Arlanda så skulle i stort sett hela sträckan från Uppsala till Stockholm vara den konfiskerade zonen.

När Tjernobyl brann och vinden spred radioaktivitet över Europa, var jag en av Tjernobylflyktingarna.

Vi bodde i Gävle och vindarna från Ukraina spred sig upp över vår stad och det stilla vårregnet tvättade ur molnen mängder av radioaktivitet just där. På vårt daghem hade någon förälder tillgång till en geigermätare och vi lärde oss att när vi städade dagisets gård och sopade ihop löv, så skapade vi radioaktiva jättehärdar. När vattenpölarna på gatan hade dunstat så låg radioaktiviteten kvar i förtätad form i mitten.

De första dagarna faller de kortvariga isotoperna ut. Det är då man gärna kan äta jodtabletter för att blockera att kroppen tar upp det radioaktiva jodet. När väl det avklingat får man dras med cesium länge länge. Bequereller blir något i vardagen ...

Som sagt, vi flydde fältet och flyttade till Uppsala till sommaren. Vi hade två små barn vid det tillfället.

Jag hoppas hoppas hoppas att inte tätbefolkade Japan ska behöva uppleva en katastrof som den i Ukraina. I Zonradien evakuerade Ukraina 135 000 personer ... I en enmilsradie runt Fukushima har man evakuerat 45 000 allaredan ...

Om det sen skulle spridas radioaktivitet med vindar och regn ... ner över Kina?

Det finns bara en hållbar lösning. Lägg ner kärnkraften NU, här i Sverige och överallt. Det är en för farlig verksamhet att syssla med.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar