onsdag 16 mars 2011

Det läcker lite ... anledning till oro?

Nej, jag är ingen kärnkraftsexpert eller strålningsexpert, men jag levde i Gävle när Tjernobyl begav sig och lärde mig en del apropå det, och därför tänkte jag skriva lite, utan att på något sätt uttala mig som expert, take it or leave it.

1) Myndigheterna talar inte sanning. Med det menar jag att de förmodligen lämnar korrekt information, men de talar definitivt inte om allt. Anledningarna kan vara många. Dels att de inte vet, dels att de inte vill sprida panik.

2) Som det låter finns det ett antal källor i Fukushima som på olika sätt läcker radioaktivitet. Flera kraftverk, och dessutom lager av gamla bränslestavar som ligger och ska kylas en längre tid innan man kan hitta på något annat med dem.

3) Det verkar som det läcker ut, eller släpps ut vattenånga som för med sig radioaktiva partiklar. Detta skulle jag tro tyder på att cirkulationen i anläggningarna inte fungerar, och att kylvattnet inte kan kylas av i ett slutet system, som det borde ske. Man sprutar helt enkelt vatten på en varm härd som blir varm inifrån. Hur länge detta måste fortsätta innan man kan fånga upp de radioaktiva partiklarna som frigörs är synnerligen oklart.

4) Det verkar som att de utbrända bränslestavarna legat i luft och därmed börjat brinna. Detta är synnerligen otrevligt eftersom utbrända bränslestavar innehåller MER radioaktivitet än bränslestavar i reaktorerna.

5) Alltså, från lite olika källor läcker radioaktivitet ut i luften. Den mäter man i Sievert.

6) Det är bara det att när radioaktivitet frigörs så är det olika radioaktiva ämnen som sprids i omgivningen som är problemet (erfarenhet från Gävle). Det allvarligaste i början är radioaktivt jod som är mycket radioaktivt och har en mycket kort halveringstid. Sen är det lite mer långlivade partiklar som Cesium och Strontium som kommer att finnas kvar i näringskedjorna för mycket mycket lång tid. I Gävle verkar Cesiumet försvinna ungefär i takt med sin halveringstid som är nära 30 år.

7) Radioaktivitet som kommer ut i atmosfären ramlar gärna ner där det regnar. När det regnar ner samlas det på vissa platser som kan bli mycket radioaktiva. Exempelvis hopkrattade lövhögar, hopsopade grushögar, punkter på asfalten som ligger lite lägre och där vattenpölar bildas. Alla dessa platser är det olämpligt att barn får leka i när det ramlar ner radioaktivitet, också om det är i små doser.

8) Barn och gravida är speciellt känsliga för radioaktivitet.

9) Myndigheterna vill ju framförallt inte ha panik när radioaktiviteten läcker. De kommer därför att tona ner alla risker. Personer med mer kunskaper, och som har ekonomiska, sociala och andra möjligheter kommer diskret att evakuera på egen hand.

.... orkar inte riktigt fundera vidare utan konstaterar bara ovanstående

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar