söndag 14 november 2010

Regnet öser ner och datasharing

Det var några dagar sen senaste bloggposten. Sen dess har jag haft besök, jobbat massor, varit på en internationell workshop och håller just på att lugna ner mig.

Hittade ett riktigt intressant och hoppfullt mail idag. Det verkar som amerikanska forskningsråd börjat kräva att man ska idka "datasharing" dvs se till att även andra forskare ska kunna ta del av, och analysera de data man samlar in.

"Datasharing" har länge varit ett mål för barnspråksforskare. Detta därför att transkriptioner och analyser av transkriberade data tar okristligt lång tid, och att det därför är positivt om fler forskare med kanske andra frågor, kan få ta del av samma material.

Ett resultat av detta är sidan CHILDES som jag använder för att låta mina studenter göra analyser, och sidan CLEX där våra data finns tillgängliga för jämförande analyser av ordförråd.

Allt detta är en del av "open source" tänkandet á la LINUX, Open Office, och sist men inte minst, Cochrane och Campbell collaborations.

Genom att göra oss oberoende av enskilda finansiärer och stater stärker vi forskarnas roll och självständighet. Våra resultat är till för mänskligheten, jorden och framtiden inte för vinsterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar