söndag 10 oktober 2010

Sent ska syndarn vakna ... Peter Wolodarski är kritisk!

Yrvaket ruskar folket på DN på sig nu när de fått det de drivit kampanj för, nämligen fortsatt Alliansstyre. Om någon undrar hur kampanjen såg ut, kan de lämpligen läsa "Den allierade journalisten" av vilka DN och dess chefredaktör Gunilla Herrlitz erhöll titlarna

Årets Alliansmegafon samt Årets Allierade journalist.

Wolodarski, som själv varit nog så aktiv i kampanjandet noterar lätt yrvaket att Moderaterna tillsatt en propagandaminister, nämligen Schlingman:

Det säger något tröstlöst om regerandets villkor att Fredrik Reinfeldt gett propagandaarbetet en så upphöjd status i sitt kansli.
Wolodarski konstaterar också att ...

När Per Schlingmann börjar sitt nya jobb på måndag blir en av hans viktigaste uppgifter, enligt nyhetsbyrån TT:s referat, att ”tvätta bort bilden” av att den nya regeringen skulle vara en förvaltarregering i stället för en reformregering.

Om alliansen har viljan att genomdriva nödvändiga och svåra reformer är det utmärkt. Det finns många framtidsfrågor som väntar på politiska svar. Men att döma av både valmanifestet och den senaste veckans regeringsförklaring har Fredrik Reinfeldt beskedliga ambitioner för de kommande fyra åren. Skatteförändringar som de borgerliga själva beskriver som nödvändiga för att stimulera entreprenörskap, forskning och innovationer är uppskjutna flera år i tiden.

Problemet är alltså inte kommunikativt, att väljarna felaktigt uppfattar regeringens inriktning som förvaltande, utan att det saknas intresse för avgörande framtidsfrågor inom utbildning, företagande och hälsovård.

Det lustiga är ju att regeringen planerar att göra precis det som de skrev i sitt valmanifest:

Nämligen i princip nästan ingenting.

Nåväl, Peter Wolodarski är inte den ende DN medarbetare som tycks ha missat att läsa Alliansens valmanifest. Även Hans Bergström vaknade upp i sin DN kolumn för någon vecka sedan och konstaterade att Alliansen ville just ingenting.

(Snacka om det sovande folket på DN).

2 kommentarer:

 1. Jag kan inte låta bli att kopiera en av kommentarerna till Wolodarski.

  "Det är idag viktigt att ha en kommunikationsstrateg.
  Jag vet inte hur många reformer som tolkats än hit än dit
  av massmedia och politiska partier.
  Politik är subjektiv och det är oerhört viktigt att
  kommunicera rätt-om reformers mål och medel och var
  individen kommer in.
  Att journalister ogillar detta är naturligt. De har sin egen
  bild av verkligheten som de vill formulera.Subjektiv den med.
  Det är livsnödvändigt för politiken att den förstås och
  kommer så många till del med innebörden."

  Detta är antingen en överironisk kommentar (och rätt rolig i den kontexten) eller också ett seriöst exempel på hur Alliansen ser på medborgarna. De ska skedmatas med RÄTT åsikter.

  SvaraRadera
 2. Mållgan har en intressant kommentar också:

  "Inför valet 2006 lovade alliansen att sätta stopp för opinionsbildande myndig heter "institutionaliserade statliga lobbyinginstitut”. Men nu tillsätter man i stället en egen propagandaminister, så att skattebetalarna får betala för Alliansens reklam"

  SvaraRadera