söndag 17 oktober 2010

Polis, socialförsäkringssystem och bostadsbyggande


Peter Wolodarski skriver en devot hyllande spalt om Blair som besökt Stockholm. Det är pinsamt att inte DNs ledarredaktion tar tydligt avstånd från denne krigshetsande person med blod på händerna.

Men ... över från pinsamheten med Blair till det faktum att Wolodarski börjat bekymra sig över att finansministern inte vill genomföra någon form av reformer förrän "staten har överskott i finanserna". Med tanke på att man genomfört enorma skattesänkningar så är detta ju givetvis ett underligt resonemang. Kan man sänka skatter har man givetvis råd med reformer för precis samma belopp.

-*-*-*-*-*-

Peter Wolodarski pratar om problem som förvisso är problem. Exempelvis polisens låga effektivitet. Wolodarski menar att regeringen öst pengar över polisen senaste fyra åren. Absolut är det så. Effekten av detta ösande av pengar är att brotten i brottsstatistiken ökar.

Varför då detta? Ja, exempelvis i detta inlägg har jag analyserat viss del av brottsstatistiken.
Brottsfrekvensen de senaste åren har genomgått en enorm ökning när det gäller ... KLOTTER. Mellan 2005 och 2009 har antalet anmälda brott närmast FÖRDUBBLATS.

Jag tittade i inlägget jag refererar till ovan lite på hur Hallandspolisen arbetade och samtidigt som de fått en ökning av antalet poliser med nästan 50% så har antalet klotterbrott närmast 5-dubblats i Halland (de utgjorde 1/3 av de nya ärenden man tog sig an i Halland med alla dessa poliser). Säkerligen beror det på att något måste ju alla dessa poliser göra. Har man inget annat för sig kan man skriva rapporter om klotter, låta folk blåsa i alko-mätare eller göra någon annan insats som ger tydliga pinnar i statistiken.

-*-*-*-*-

Om man återgår till problemen med socialförsäkringssystemen, så är ett av de största problemen att exempelvis inte DN tagit till sig de analyser som förklarar varför sjukskrivningstalen ökade under 90-talet. (Statsvetaren Björn Johnsson har gjort en viktig analys av detta baserat på forskning från sociologen Tor Larsson.) Det vore kanske dags att DN tog fasta på forskningen i ämnet inför fortsatt debatt om reformer och hur de fungerar innan så att man kan börja föra en realistisk debatt i ämnet, och förändra sjukförsäkringen till ett humant system igen.

-*-*-*-*-

Det där med "tilltagande bostadsbrist" är ett understatement. DN har själva skrivit om bostadsbristen exempelvis här. Regeringen verkar fullständigt handlingsförlamad i att göra någon form av insatser för att förbättra situationen som givetvis måste lösas med bostadsbyggande inte med fler inneboende.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar