torsdag 28 oktober 2010

När kärnkraftivrarna kokar över - Astroturfing

Som förmodligen de flesta märkt finns det lobbyister som anser sig ha rätt att spamma kärnkraftkritiker så fort de upptäcker ett kärnkraftkritiskt inlägg på internet. Det är en obehaglig erfarenhet givetvis att så sker och det gör att kärnkraftkritiker kanske drar sig för att ventilera sina åsikter.

Hur detta går till kan vara att man har olika feeds som genomsöker bloggosfären efter inlägg som handlar om det ämne man vill påverka och att man snabbt som ögat exempelvis skickar in ett antal nedvärderande, hotfulla eller "straw-man" argument. Fenomenet drabbar också ofta personer som skriver om Sverigedemokraterna eller Feminism där det just finns liknande typer av aggressiva lobbyister. Fenomenet kallas Astroturfing och när det gäller SD berörs detta av "Stardust blog" här och av Andreas Nordström här.

Förvisso bedrivs Astroturfing ofta av organisationer, men även individer kan hänge sig åt detta på eget initiativ enligt wikipedia:

Astroturfing may be undertaken by an individual promoting a personal agenda, or highly organized professional groups with money from large corporations, unions, non-profits, or activist organizations.

Jag har vid två tillfällen på denna blogg skrivit om kärnkraft och vid bägge tillfällena råkat på en och samma person som sätter igång att spamma kommentarsfältet. På grund av detta är kommentarsfältet numera hårt modererat.

Dessa lobbyister påstår att de ägnar sig åt "demokrati" eller "debatt" medan det egentliga målet är att tysta kritiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar