tisdag 12 oktober 2010

Åldersrelaterade betyg och ökad segregation

DN väljer att på ledarplats tala om den nya läroplanen och att den kommer att ha färre och tydligare mål.

Det DN väljer att INTE tala om är det som kommer att bli viktigt de kommande åren för eleverna.:

Att vi som (förmodligen) första landet i världen kommer att ha åldersrelaterade betyg när man söker till högskolan.

Detta framgick i SVT:s presentation. (Av någon konstig anledning laddar inte SVT play, så jag får skriva ur minnet)

Meritpoäng kommer att ges för studier i språk och matematik och för att få full utdelning av dessa extrapoäng bör barnet välja rätt redan vid 11 års ålder om jag förstår synpunkter som framgått tidigare i debatten.

Om man inte får godkända betyg så att man kan söka till gymnasiet så får man gå ett 10:e år i skolan och läsa upp betygen.

Om man kompletterar betygen i efterhand eller tar längre tid på sig än avsett för att avsluta gymnasiet så kommer man i en annan och mindre kvotgrupp när man söker till högskolan.

Med andra ord, det kommer att bli viktigare än någonsin vilken skola man hamnar i och att man går igenom skolan utan minsta strul. Om det skulle strula på något sätt, sjukdom, skilsmässa i familjen, eller en stökig klass ... så straffas eleven stenhårt när det gäller att söka till högskolan.

Detta kommer att ge följande effekter ... den första har man sedan länge sett i USA (se nedanstående föredrag):

1.) Människor kommer att flytta till de områden som har de bästa skolorna och bostadspriser och andel av lönen som går åt till att betala bostad kommer att gå i taket.

2.) De privata "top-gymnasierna" kommer att bli ännu mer könssegregerade, vilket innebär att flickorna kommer att trängas där och pojkarna får hållas i de mindre framgångsrika gymnasierna, vilket redan är en tydlig trend.

3). Barn, speciellt flickor, kommer att må sämre än någonsin under tonåren, då de redan pluggar enormt, och detta system sätter dem under ännu högre stress.

Om detta skriver DN inget, men om DETTA borde ni berätta!

Till föräldrar som röstat på Alliansen kan man bara säga

"Beware of what you beg for because you might get it"

(Bifogar ett högintressant föredrag i serien Jefferson Lecture Series, vid UCLA av Elizabeth Warren om hur medelklassen påverkats av att familjerna numera förväntas ha två försörjare för att klara sig. ((Tack bloggen reflektioner och speglingar för länken)))

1 kommentar:

  1. Detta har redan skett i Sthlm:

    1.) Människor kommer att flytta till de områden som har de bästa skolorna och bostadspriser och andel av lönen som går åt till att betala bostad kommer att gå i taket.

    SvaraRadera