måndag 18 oktober 2010

Afghanistan och FN ... hur var det nu?

Det bekymrar mig ofta att mitt minne är kort. Inte minst därför skriver jag denna blogg, för att kunna söka tillbaka information som jag tagit reda på tidigare.

Igår satt Sveriges Statsminister Reinfeldt och sa att Sverige var i Afghanistan för att FN ville det ...

Men var det verkligen så?

Pierre Schori menar att det är en myt enligt Piteå tidning.

Sverige är inte inbjudet av FN utan av Nato påpekar han. FN har överlåtit kriget till USA/Nato och därmed frånhänt sig varje form av inflytande över hur det förs. Stora summor årligen slussas via privata säkerhetsföretag som därmed står utanför FN:s insyn och kontroll.
Om någon undrar vad "privata säkerhetsföretag" är för något så kan ni söka under Blackwater på min blogg (numera Xe)

I DN från den 21 Augusti så utvecklade Pierre Schori detta:

Men Sverige framhärdar trots att vi inte är bundna av Nato:s artikel 5. I stället har FN-mandatet blivit ett fikonlöv för fortsatt närvaro. Men ingen FN-resolution tvingar Sverige att delta, säkerhetsrådet uppmanar alla medlemstater att bidra till i princip samtliga FN-ledda fredsoperationer. Sverige har gjort ett politiskt val och valt bort de 18 riktiga, FN-ledda fredsoperationerna – som i massvåldtäkternas Kongo och massmordens Darfur. Det finns inte en enda svensk beväpnad soldat i FN-ledda operationer, de finns i stället i Nato i Afghanistan.

Där finns inte heller en enda FN-symbol, insatsen förekommer inte i listan över FN-operationer och den styrs helt av Nato och Pentagon. En dylik outsourcing till en västlig försvarsallians på muslimsk mark borde vara anatema för de som säger sig vara FN-vänner.

Ja, den som följt min blogg kan notera att det inte är första gången jag hävdar att Sverige bör snarast ta hem sina trupper, från ett krig fört av NATO, som inte kan vinnas, och som sägs stödja "demokrati" i Afghanistan, en stat där ledaren Karzai sitter på grund av valfusk, och vars nära lierade vänner och familj sysslar med vapen och narkotika.

Den stora tragiken från svenskt perspektiv idag är att ytterligare en ung svensk dödats i onödan.

2 kommentarer:

 1. Det där med att Sverige deltar i USAs krigande i Afghanistan eftersom FN bett oss göra det är lite av ett troll som sticker upp sitt huvud hela tiden i debatten. För den som inte är så insatt i hur FN funkar (som jag) kan det ju låta som ett tungt argument för. Men Schori slår ju huvudet på spiken när han räknar upp alla de FN-operationer som Sverige valt att INTE delta i. I jämförelse med den humanitära katastrofen i Kongo är Afghanistan som en sommarbris.

  SvaraRadera
 2. Hej ett litet grönt miljötips till dig;)

  iLoveGratis är en sajt där man kan skänka bort prylar och möbler man inte behöver istället för att slänga de, på så sätt sparar man pengar men samt hjälper mijön genom att du låter prylen återanvändas!

  På sajte finns nu 1000-tals prylar som skänks bort allt ifrån gardiner till soffor, bokhyllor och bilar.

  Tipsa gärna dina läsare om sajen:)

  http://iLoveGratis.se

  SvaraRadera