måndag 20 september 2010

När kör en privat buss? (eller, hur privatiseringar funkar)

Vi kan tyvärr se fram emot att privatiseringarna fortsätter. Igår, på valdagen hann jag prata några minuter med en socialdemokratisk valarbetare från England. Han gav mig följande fina bild.

När kör en privat buss? Jo, helst i rusningstrafik.

Men om du behöver åka någon annan tid?

På samma sätt fungerar privat sjukvård. De serverar helst vård på platser med mycket folk där "kunderna" är rika och friska och helst inte till glesbygdsbor, fattiga och sjuka. Därför är det mängder av vårdcentraler i Stockholms city medan många vårdcentraler i kranskommunerna läggs ner. För att inte tala om vårdcentralen i Hoting med 800 invånare. Det kommer knappast att komma något alternativ. (Apropå Maud Olofssons privatiseringsdrömmar).

Detta är anledningen till varför vi inte bör privatisera välfärden. Och det som redan privatiserat hitintills måste vi granska vinsterna för och sänka ersättningarna (om vinsterna är för stora), eftersom stora vinster tyder på felaktig prissättning.

Privatiserad välfärd ska inte tillåtas dränera den offentliga välfärden!

(Läs mer här om vad som hänt)

3 kommentarer:

 1. Likväl så hamnade nästan 50% av Gävleborgs privata vårdcentraler i Alfta (som nu har två vårdcentraler att välja på med en befolkning på drygt 2000 personer), Ockelbo och Harmånger. Knappast länets befolkningscentra.

  Dessutom så får Gävleborg förmodligen snart sitt första privata sjukhus. I Bollnäs.

  Så att... ja?

  SvaraRadera
 2. Tror du man får in två vårdcentraler i Hoting (800 invånare?)

  Tror du att Bollnäs sjukhus kommer att ta hand om brännskador, cancervård och neurokirurgi?

  SvaraRadera
 3. Läkartätheten när det gäller allmänläkare i landet är c:a 1/2000 innevånare. Detta gör att det måste vara jättesvårt att få ekonomi för mer än en vårdcentral när det är 2000 innevånare. Men kanske är befolkningen i Alfta äldre än genomsnittet och därför mer vårdkrävande och att det ändå kan gå ihop med två vårdcentraler där. Men jag tvivlar.
  http://www.primarvard.se/artiklar/lakartathet.htm

  SvaraRadera