måndag 6 september 2010

Lill-PRAVDA (aka DN) spottar upp sig om tåg och om forskning

I elfte timmen börjar det dyka upp något som halvt om halvt liknar en granskning av några små delar av Alliansens politik.

I PAPPERSUPPLAGANS ekonomidel har man rubriken :

Järnvägen skenar ... Total avreglering i höst , Flera konkurser, inställda tåg och undermålig service till trots, regeringen fortsätter på privatiseringsspåret ...

Och inne i tidningen:

Avregleringen har lett till tågkaos

(När jag bläddrar i nätupplagan hittar jag istället rubriken "Fördubblad vinst för SJ")

Ja, vad mer behöver sägas. Den nyliberala fina tanken om konkurrens, lönsamhet och effektivitet har i praktiken lett till ineffektivitet och nerslitna banor och tåg. Det kanske vore värt att ompröva politiken nu när vi verkligen behöver ett fungerande järnvägsnät och fungerande järnvägstrafik för att klara klimatomställningen ?

Bra att det sägs ... men Lill-Pravda (aka DN) kunde gott ha initierat denna viktiga debatt både i vintras vid tågkaoset, eller kanske vid sommarens tågkaos. Dags att förstatliga järnvägen igen, och föra ihop alla aktörer som har att göra med "lok och vagnar", med "spår" och med själva trafiken så att vi får ett fungerande järnvägssystem, enligt min mening. Under vintern pekade dessa bolag finger åt varandra för att dölja missförhållandena som var gemensamma.

(Och man kan ju undra varför DN förmenar nät-läsarna att ta del av denna debatt?)

-'-'-'-'-'-'-

När det gäller forskningen konstaterar DN självklarheten att ... Nya upptäckter kan inte kommenderas fram av politiker.

Så sant som det är sagt. Det DN däremot tycks tro är att följande är möjligt:

Lika positivt var det förslag som högskoleminister Tobias Krantz lade fram nyligen om en strategisk satsning på hundra unga ”elitforskare” som skulle få ekonomisk trygghet för att kunna satsa på djärva nya idéer utan att oroa sig för konsekvenserna av ett misslyckande.
DN visar därmed sin okunnighet om forskningssituationen och vad forskning innebär. Hur vet man "vem" som är elitforskare redan innan de gjort särskilt mycket exempelvis?

Jag anser att MINDRE politisk styrning överhuvudtaget av forskningen ger bäst forskningsresultat. När forskarna själva styr så har de i varje fall långt bättre förutsättningar både när det gäller utformningen av projekt, samt när det gäller val av ämnen, kunna veta vad som är aktuella, väl utformade, och lovande projekt. Låt utformningen av projektplanerna styra anslagstilldelningen och inte vad som råkar vara populära ämnen eller vilka doktorander som råkat få handledare med inflytande, som kan marknadsföra dem som att de tillhör någon "elit" som det ska satsas på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar