tisdag 28 september 2010

Kära Blondinbella testa att konsumera som en arbetslös en månad!!

Blondinbella har ett litet känsloutbrott om hur man röstar på sin blogg här, och jag tänkte ge ett litet svar här.

Jag tänkte ge ett litet svar här. Punkt för punkt.

Vad är det för fint och godhjärtat med att tvinga alla att ha det lika dåligt, straffa folk som kämpar att lyckas i sitt liv och arbetar hårt.
Vem är det som ska tvinga "alla" att ha det lika dåligt, vem är det som vill "straffa folk" som kämpar att lyckas i sitt liv och arbetar hårt? Kan du precisera lite mer vad du menar?

Om det är något som är egoistiskt så är det er rögröna-röra där man ska leva som en parasit på andra.
Människor i vårt samhälle betalar vanligen skatt, och med denna skatt betalas sådant som sjukvård, skola, polis och vägar. ALLA i vårt samhälle börjar (med din terminologi) sitt liv som "parasiter" då i stort sett vartenda barn utnyttjar åtminstone något av förskola, skola, barnhälsovård, skolhälsovård och tandläkare. När man börjar tjäna pengar så betalar man till staten för att andra barn ska få samma förmåner.

Om du tycker att det är fel att sjuka ska få sjukvård och sjukvård och därmed vara "parasiter" så kan man ju trösta sig med att de flesta människor är INTE sjuka större delen av sitt liv utan har betalat åtskilligt med skatt för att bekosta detta.

Om du tycker att de funktionshindrade är "parasiter" om de INTE ALLS kan bidra med några skatter, så tycker jag att du ska ta dig en funderare över detta filosofiska exempel:

Föreställ dig att du inte har en aning om med vilka förutsättningar du kommer att födas. Du kan vara vid full hälsa och ha rika föräldrar eller du kan lika gärna födas med svåra funktionshinder av fattiga föräldrar. Frågan är hur vi skapar det bästa möjliga samhälle för alla barn, oavsett deras förutsättningar. Det måste vara det samhälle vi ska eftersträva.
Du säger att människor ska inte få pengar så att det är ett alternativ att inte jobba. I dagsläget är sådär 8% av svenskarna utan jobb. Detta för att det inte FINNS jobb till dem. Exempelvis rapporterade TV häromdan att under senaste krisen har 50.000 industrijobb försvunnit och de kommer inte att komma tillbaka.

Vet du förresten hur mycket man får i a-kassa maximalt? Högsta ersättningsnivå är 680 kr / dag och det kan man få 22 dagar per månad. Det är alltså 14960 kronor som du ska skatta för också. Det du får ut efter skatt är (om du är 20 år och bor i Uppsala, vilket alltså inte är så troligt eftersom du antagligen inte uppfyller arbetsvillkor etc för a-kassa) 11870 - det du skulle ha fått i jobbskatteavdrag om det var lön ... 1058 kr = 10 812 kr.

För att få denna a-kassa fordras att du har en lön på över 23015 kr per månad. Det har du förmodligen om du exempelvis är polis med 1 års erfarenhet, behandlingsassistent med 10 års erfarenhet, eller optiker med 10 års erfarenhet enligt denna sida. Har du mindre lön får du mindre pengar.

10 812 kr per månad ... hur mycket skulle det räcka till för en 20-årig kvinna? Om man tittar på konsumentverkets beräkningar så räknar de med följande: 1590 kr för livsmedel om alla mål äts hemma. 530 kr för kläder och skor per månad. 540 kr för fritid och lek och 370 kr för hygien.

Totalt blev de två posterna 3330 kr.

Övriga hushållskostnader i stor stad räknar de med ska kosta 1600 kr för en ensamstående person.

Totalt är det alltså nu 3330 kr + 1600 kr = 4930 kr/ månad.

Till detta kanske du vill ha ett månadskort på SL. Det får du för 690 kr.

Totalt har du alltså utgifter på 5620 kr så långt. Du har alltså ungefär 5200 kronor att satsa på lägenhet och möbler per månad. Låt oss säga att du som 20-åring lägger 1000 kr / månad på att bygga upp ditt möblemang. Då har du exakt 4200 kr/månad att lägga på hyra. (Jag sätter maxhyran till 4500 i alla fall i följande sökning). Då får jag ut exakt NOLL hyresrätter för dig på denna sida. Så tyvärr. Du får nog bo kvar hemma hos pappa och mamma.

Finemang va. Du kan använda 1600 spänn att käka för per månad, du kan festa för 540 kronor och du kan köpa kläder för 530 spänn. Kan du inte på försök göra det i Oktober? Bara som en utmaning, och skriva hur det går på bloggen?

Ja, ja, jag lämnar dig nu Blondinbella och jag hoppas att du fattar att det inte är så gyllene att vara arbetslös, så att folk är det frivilligt.

Men kan du inte göra testet att konsumera enligt konsumentverkets normer bara en månad, och berätta om dina erfarenheter?

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet, tycker alla överklassmänniskor och alla moderater skulle få leva på existensminimum ett tag så får dom se hur det känns. Det finns ingen som VILL göra det.

    SvaraRadera