söndag 12 september 2010

Hjärna, spinn, pengar, konst och nyckelharpa

Denna bloggpost är små reflektioner över skilda ämnen som ... ja gjort intryck.

Hjärna, föranleds av illustrationen i dagens DN vetenskap, där hjärnan är fullmogen vid 22 års ålder. Det som mognar sent är kontakten mellan hjärncentra på "långt avstånd" från varandra i hjärnan. Ungdomar i tonåren ofta tänker klokt men har ofta svårt att inse / förutse konsekvenserna av sina handlingar. Detta gör att det är klokt med lägre straffskalor för unga, och även med att ha ett "förlåtande" system för utbildning, eftersom det egentligen är orimligt att kräva att barn redan i 12-års åldern ska tänka på taktiska val när det gäller exempelvis utbildning eller betyg.

Spinn, skriver man om i DN där man intervjuat diverse val-generaler för olika partier. Mest avancerad är Moderaternas Schlingman som oförblommerat säger att det gäller att se till att valet handlar om "de egna" frågorna (läs "skatter") och också antyder att det är smart att ta besvärande frågor för de andra partierna och fylla dem med sitt eget innehåll (tänk ordet "jobb" eller "arbete").

Pengar, skrivs det om i DN ekonomi, vem tjänar på de rödgrönas politik? Konstigt nog (även för mig) visar det sig att nästan ALLA grupper som DN beskriver gör det. Detta bevisar väl att det spinn vi utsatts för är effektivt. Alliansen har fått det att låta som att det bara blir elände för alla.

Konst, och detta handlar om min systerdotter som skriver om konst. När jag känner mig dyster till sinnet, inte minst i denna egoismens valrörelse, så är ändå kulturen en källa till glädje och till att rensa sinnet. Vad vore livet och världen utan sådant som konst?

Nyckelharpa, ska jag avsluta med. Vi lyssnade igår på en konsert i Vasaborgen i Uppsala, med Sonja Sahlström och Håkan Larsson. De spelade bland annat en polonäs som var över 300 år gammal och som mycket väl kan ha framförts tidigare i det runda rummet där bland annat drottning Kristina haft sitt gemak. Detta ger ju lite perspektiv på vad som verkligen består. Politiken förgår men kulturen består. 

Det sanna, det sköna och det goda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar