söndag 26 september 2010

Bostadspolitiken. Frågan som valet glömde.


Igår var goda vänner på besök. De hade med sig en extra gäst, en ung släkting som i brist på bostad camperar hemma hos dem och varje dag pendlar till Stockholm.

Hemma hos oss camperar också en student, eftersom vi sparar till bröllop till dottern, och bostadsbristen är skriande i Uppsala.

Våra vuxna barn har också bekymmer med bostäderna.

Äldsta dottern vill flytta ihop med sin käraste och då räcker inte hennes bostadsrättsetta i Malmö till. Hon står på något i stil med 240 plats i bostadskön för en hyresrätt och skulle möjligen kunna få något om sådär 4 år. Lösningen blir troligen att hon och pojkvännen får köpa en bostadsrätt och att vi får borga.

Mellandottern och sonen delade förra året på en trea med sin kusin, som min syster var så snäll att hyra ut i andra hand. Nu har sonen flyttat till en folkhögskola, dotterns fästman har flyttat in och de är fortfarande 3 i 3-an, men de har ett vardagsrum där ingen sover. Nästa år kommer förmodligen hon och fästmannen att vilja köpa ett litet vinterbonat fritidshus för att bygga om till permanentboende, och då är det dags att ställa upp igen som borgenär.

Våra andra vänner jagade också bostad till sin son som skulle plugga i Lund och frågade vår tredje goda vän där, men hon hyrde redan ut övervåningen på sitt hus till två studenter. Däremot var deras vinterbonade kolonistuga ledig, men jag tror att det ordnade sig på något annat sätt för denna student.

Ja, detta är också en bild av Sverige idag. Mängder av unga som söker bostad och är inneboende eller trångbodda och som inte har råd att skaffa sig en bostad. Mängder av medelålders som hyr ut delar av sina bostäder, och som får gå i borgen och/eller låna ut pengar till sina barn för att de ska kunna få en egen bostad någon gång.

(När jag stod i valstugan häromveckan kom desperata indiska studenter och undrade om vi visste var man kunde få bostad. De bodde på vandrarhem och hade kommit in på något masterprogram här i Uppsala.)

-'-'-'-'-'-

I dagens DN skriver de om bostadslånetaket som sätts till 85% av bostadens värde. Jag tycker det är bra. Detta gör det svårare att belåna husen upp över skorstenen och verkar dämpande på bostadsmarknaden där priserna i storstadsregionen är skyhöga. De 15% som man måste hosta upp själv, eller ta ett dyrt lån för, kommer säkerligen att ofta komma från den medelålders föräldragenerationen. Vi får ta lån på våra bostäder för att bekosta våra barns ...

(Anledningen att det är bra med ett bostadslånetak är att det gör det mindre troligt med en bostadsbubbla som den i början på 90-talet eller att folk får gå från hus och hem som i USA för att det lånat för mycket).

Det som däremot BORDE göras är att skapa en bostadspolitik värd namnet. Det behövs helt enkelt MER bostäder i Sverige. Bostadsbristen borde byggas bort, och varför inte detta görs i ett Sverige med massarbetslöshet kan jag inte begripa.

-'-'-'-'-'-

Går trångboddheten faktiskt upp också enligt statistiken kan man undra? Jag hittade ULF Undersökningarna av levnadsförhållanden hos SCB och där ser man faktiskt precis detta. Antalet boende per 100 rumsenheter ökade mellan 2006 och 2007 (sista året med siffror). Här är några observationer:
  • Tittar man speciellt på hur det ser ut för unga män och unga kvinnor ÖKAR trångboddheten mer markant.
  • Tittar man på utrikes födda ÖKAR trångboddheten.
  • Tittar man på studerande ÖKAR trångboddheten.
  • Tittar man på förtidspensionerade och arbetslösa ÖKAR trångboddheten.
  • I Stockholm Göteborg och Malmö ÖKAR trångboddheten.

(Notera att man bytt metod för datainsamlandet och att den metod jag tittar på ovan, telefonintervju, tycks ge lägre värden än bostadsbesöksmetoden. Situationen är förmodligen värre än den först kan se ut om man ser det på lite sikt)

För att få lite koll på situationen kan man begrunda ovanstående diagram över byggandet.
Notera också att just nu har de stora generationerna som föddes 1989-92 just tagit studenten eller ska precis ta studenten, och hela denna stora kull finns inte med i beräkningarna i ULF som kommer från 2007.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar