måndag 20 september 2010

Att ta väljare ... tankar från VALU presentationen

Kl 3 berättade Sören Holmberg om några av resultaten som man kunde utläsa i VALU.

De tre frågor som Alliansen främst fick väljare på var
  1. Skola
  2. Jobb
  3. Ekonomi (landets)
Jag tycker att vi har en bra skol- och jobb-politik. Ekonomin för landet är lite mer oöverskådlig för mig, och det vore nog bra om någon kunde göra rediga analyser av denna, så att vi inte hela tiden hamnade i Anders Borgs utläggningar (när han exempelvis är mer pessimistisk och pekar ut mindre reformutrymme än konjunkturinstitutet och Sveriges Kommuner och Landsting).

Problemet är därför att vi måste bli mycket duktigare att presenterar hur vi vill reformera skolan och hur vi vill se till att jobb skapas. OCH att vi måste bli bättre på att presentera den globala ekonomiska kalkylen. Aldrig mer ska Reinfeldt få stå i någon debatt och påstå att våra förslag är underfinansierade. (En sosseblogg med kloka synpunkter är denna).

När det gäller skolan så är denna politiska fråga viktig för att folkpartiets väljare är den mest rörliga väljargruppen i något parti. 50% byter parti varje val. Vi har alltså en stor potential av möjliga folkpartiväljare om vi kan formulera en tydlig och klok skolpolitik, (som jag ser det, lämpligen baserad på forskningsresultat i motsats till Björklunds).De frågor som Sverigedemokraterna främst vann röster på var:

  1. Frågor kring flyktingar/integration, och där måste vi vara tydliga med hur vi vill förbättra mottagande och integration i Sverige.
  2. Brott och straff. Här finns det också mycket att göra. Brottsstatistiken ser mycket bättre ut än den bild som SD vill utmåla och vi måste därför skapa en motbild med välbelagd statistik och välgjorda studier kring hur man ska minska brottsligheten. (Medias fascination för det spektakulära men extremt sällsynta våldet bidrar givetvis till att skapa rädsla i stora grupper).
  3. Ytterligare en grupp där vi borde ha potential att vinna väljare är i gruppen "äldre". Mycket få äldre (bara 2-3 %) röstar på Miljöpartiet. Även om detta inte är den mest lättrörliga gruppen väljare tycker jag att vi måste utveckla en politik som också talar till de äldre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar