tisdag 31 augusti 2010

Utanförskap?

Alliansen vann förra valet till stor del på sitt prat om utanförskapet. I år är det märkvärdigt tyst om utanförskapet utom ibland då det dyker upp vissa glädjetjut ... dock fördystrade av annan statistik.

I TV4 redovisas följande siffror ...

 • Sjukpenningkostnaderna har minskat med 52%
 • Arbetslöshetskostnaderna med 32%
 • Förtidspensionerna med 13%

Samtidigt vet vi följande

Det relativa arbetslöshetstalet för juli enligt SCB är 8%. (Folkmängd 9 373 000 personer)

Arbetslösheten vid förra valet, som beskrevs som massarbetslöshet, var 6% (och vi hade en mindre folkmängd i Sverige då)

Hur kan arbetslöshetskostnaderna minska med 1/3 samtidigt som andelen arbetslösa (och antalet) ökat med minst 25%?

Svaret är att 50% av de arbetslösa inte får någon arbetslöshetsersättning alls!

Orsakerna består dels i att de lämnat a-kassan då det för många grupper blev mycket dyrt att vara kvar, och dessutom att arbetsvillkoren för att få a-kassa skärpts.

Anledningen att sjukförsäkringskostnaderna minskar beror på att långtidssjukskrivna vältras över till a-kassan och där får mindre ersättning om de får någon ersättning alls, och detta gör en mycket stor skillnad då de långtidssjukskrivna står för en stor andel av sjukförsäkringskostnaderna.

Förtidspensionerna minskar naturligt i takt med att den stora 40-talistgenerationen går i pension, för det är ju huvudsakligen de äldsta och slitnaste i arbetskraften som haft förtidspension.

Så nedgången är till stor del ett trolleri med ersättningsnivåer och ersättningssystem (och brist på ersättningssystem).

Istället vältras kostnaderna över på socialbidrag (som ökar i de flesta kommuner), och när det gäller unga arbetslösa, säkerligen på föräldrarna eller på de arbetslösa, sjuka och förtidspensionerade själva, då de får leva på de resurser de möjligen har, eller vända sig till kyrka och välgörenhet.

Läs gärna, Ett hjärta rött

1 kommentar:

 1. Mycket bra sammanfattning av problematiken och av bollandet med siffror och människor.

  Nu är det inte många dagar kvar att få ut detta till och få in detta i medvetandet till så många som möjligt.

  Frågan är väl lite varför alla vi som upptäckt detta inte varit flitigare under dessa fyra år av konstant nedmontering av ett en gång riktigt mänskligt välfärdssamhälle.
  Jag skrev "alla vi" utan att egentligen kunna tala för någon annan än mig själv, men oavsett hur det nu går i valet kommer jag att vara mer aktiv i framtiden.

  Tack för många bra inlägg här!

  SvaraRadera