söndag 22 augusti 2010

Ledare om Allianspolitiken

Dagens ledare i DN är ett exempel på hur denna tidning är en kampanjmaskin för Alliansen. 

DN raljerar och skriver "inte med att för nöjes skull mobba sjuka och arbetslösa.

Nej, inte heller med att av ideologiska skäl tvinga pensionärer att betala hög skatt."

Sanningen är ju att de ogenomtänkta (välvilligt läst - annars kanske medvetet mobbande) reformerna HAFT just denna effekt. De har drabbat de SJUKA och de ARBETSLÖSA och medfört att PENSIONÄRER av någon outgrundlig anledning ska betala högre skatt än oss som jobbar.

Man säger att målet var att få fler i arbete ...

Sanningen är att i dagsläget har vi minst 2% högre arbetslöshet än när man inför valet 2006 talade om massarbetslöshet ... Vi har omkring 8.5-9.5% arbetslösa (beroende på vem som rapporterar)

DN talar vidare om att "det ska bli mer lönsamt att arbeta" ... som om de arbetslösa skulle vara arbetslösa för att de inte iddes gå till ett jobb. A-kassan har urholkats så till den grad att de flest får ut långt lägre än 80% av lönen (som var tänkt från början) om de skulle bli arbetslösa. Det finns ingen rimlig anledning att tro att folk av ren slöhet skulle välja att leva på cirka 11 000 i månaden (max). Folk är arbetslösa för att det inte finns jobb. Så enkelt är det.

DN skriver helt naivt "Ersättningen trappas av med tiden, för att öka incitamenten att söka jobb. Även i sjukförsäkringen finns ökade krav på att börja arbeta igen."

DN fortsätter med att blanda äpplen och päron och påstår att förmögenhetsskatten skulle ha något att göra med att det skulle bli "enklare och billigare att anställa" 

(I varje fall skriver DN  om detta under samma punkt.) Förmögenhetsskatten för de flesta har INGENTING med att göra med möjligheterna att anställa någon. Det är rakt ut en reform som gynnat de rika familjerna.

DN påstår, mot det som borde vara bättre vetande, att föregående regering sjukskrivit och förtidspensionerat bort arbetslösheten. Detta argument bemöts bäst av Björn Johnsson och Tor Larssons forskning. Att DN fortsätter att pumpa ut felaktigheter bara fortsätter att undergräva DNs trovärdighet. Att sjukskrivnings och förtidspensioneringstalen sjunker, beror på en trend som började långt innan Alliansen kom till makten och beror inte minst på att 40-talisterna, denna stora generation, nu får ålderspension.

Sen ytterligare en fråga. Ger sänkta skatter mer jobb? Om man får 1500 kronor mer i månaden så räcker det inte till att anställa någon, vilket var och en bör inse. Frågan är då om konsumtionen detta ger upphov till är tillräcklig stimulans för att skapa fler jobb. Detta vore möjligt om människor väljer att konsumera upp sina pengar direkt. De människor som konsumerar mest av nya tillgängliga pengar är givetvis de människor som har lägst inkomster.

Eftersom jobbskatteavdraget främst kommit människor med höga inkomster till godo så finns det stor anledning att tro att de med högst inkomst på olika sätt sparat snarare än konsumerat upp sina extra pengar. 

Det är helt enkelt en dyr och ineffektiv metod att tro att jobbskatteavdrag som främst går till de rikaste ger jobb i någon större utsträckning. Ordspråket "När det regnar på prästen så skvätter det på klockaren" stämmer än.

Peter Andersson (som har en bra sosseblogg) har också reagerat på denna ledare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar