onsdag 21 april 2010

Jobblinje? Genom sänkt skatt?

Den goda Alliansen tycks tro att det blir fler jobb av sänkt skatt ...

Hur skulle detta kunna ske?

Förslag 1. 

Är det så att "de löntagare som får ut mer pengar" anställer folk? Nej, det tror inte ens Svenskt Näringsliv. För att folk ens ska anställa någon att göra mindre hushållstjänster så måste man ju enligt Alliansen själv lägga ut feta morötter i form av avdrag.

Förslag 2.

Är det så att de arbetslösa blir som tokiga av att leva på minskad a-kassa och enormt sugna på att få dessa pengar som de "jobbande" får i "jobbskatteavdrag" och att vi därför får färre arbetslösa? Problemet med denna teori är att det inte finns jobb att söka i dåliga tider, och detta har alltså bara skapat en STÖRRE grupp människor med nästan ingen inkomst.

Vad är då konsekvenserna av sänkta skatter?

Ja, folk med lön upplever ingen större skillnad i livskvalitet trots att de nominellt har fått mer i plånboken. Detta beror på att priserna alltid håller ungefär jämna steg med de inkomster folk har. 

Däremot får kommun och landsting lägre skatteintäkter och måste därför avskeda folk till arbetslöshet vilket skapar färre jobb och fler arbetslösa. Om "lågskattelinjen" fortsätter så kan vi se fram emot en ökande mängd människor i arbetslöshet just därför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar